Борисовата градина в София тъне в разруха, Занемарени повече от

...
Борисовата градина в София тъне в разруха, Занемарени повече от
Коментари Харесай

Премахват незаконни обекти в Борисовата градина

Борисовата градина в София тъне в съсипия, Занемарени повече от десетилетие спортни обекти, неработещи заведения, неразбираеми собствености. От новия обстоен проект на Борисовата градина, направен от проектант Ковачев, съвсем нищо не остана. Климатично учебно заведение, Зелен музей на София, амфитеатър на мястото на стадион " Юнак ", преместването на конната база при гара " Пионер ". Това са единствено част от изтритите оферти на " Ковачев архитекти " в модифицирания нов обстоен организационен проект на Борисовата градина. Възражда се и концепцията за нов стадион на мястото на " Българска войска ", както и нов паркинг под автокъщата при започване на парка.

Кметът на регион Средец към този момент е издал кореспонденция за премахването на металните структури, следва и премахването на автокъщата. Планът за Борисовата градина към момента не е влезнал в действие, тъй като се изчакват мненията преди окончателното разискване през февруари. От районната администрация " Средец " към този момент съумяха да отстранен няколко противозаконни атракциона от територията на парка.

Оказа се, че батутите, количките чартърен, стрелбището и няколко павилиончета за пуканки сa изцяло противозаконни. Вече площадчето до детската площадка " Слончето " е изцяло разчистено. " Ние просто взехме решение, че ще поемем тази част и след това ще си желаеме парите, тъй като бюджет за това не е очакван, сподели Трайчо Трайков, кмет на регион " Средец ", представен от Българска национална телевизия.

Къпалнята " Мария Луиза " е неизползваема за жителите повече от десетилетие, a притежателите са заградили непозволено 12 декара. " Имаме безусловно всичко, общината е легален притежател доказано и в този момент пристъпваме към отделянето на тези 12 декара и приобщаването има към парка, добави Трайчо Трайков, кмет на регион " Средец ".

Иначе възобновяване на къпалнята " Мария Луиза " става все по-скъп план. Петте басейна постепенно се разпадат. Собствеността е на сдружението " Парк Мария Луиза " АД, в което съвсем 42% дял държи " Софийски парцели ", а останалите 58,04% са разграничени сред две компании. Затова и общинската компания няма никакъв надзор над сдружението.

Незаконни в парка се оказаха и битовия ресторант покрай ул. " Драган Цанков ", както и автокъщата против радиото. Те ще бъдат отстранени.

Там няма никакво законово съображение да има автокъща откакто бъдат отстранени тези обекти, няма да има съображение ползвателя да продължи да бъде там, сподели Трайчо Трайков, кмет на регион " Средец ".

В непосредственост е и някогашното емблематично заведение " Лодките ". От години някой се е подслонил там, само че проектът планува мястото да се възвърне.

Според новия проект на острова в езерото " Ариана " ще бъде възобновена и бирарията в жанр австро-германски барок. В момента от трите заведения към езерото работи единствено едно, което е частна благосъстоятелност. Останалите чакат нов конкурс за наемане на пространствата.

Стадион " Юнак " също би трябвало да бъде възобновен в остарелия си образ. Всички намеси и реконструкции на стадионите в парка могат да се осъществят единствено в границите на сегашните параметри.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР