Борисов посрещна предложения от ИТН кабинет с нескрито задоволство. Макар

...
Борисов посрещна предложения от ИТН кабинет с нескрито задоволство. Макар
Коментари Харесай

ИТН и Слави Трифонов: Ще излязат ли сметките им точни?

Борисов посрещна оферти от Има Такъв Народ кабинет с наяве удовлетворение. Макар да завоюва изборите на 11.07., Има Такъв Народ има прекомерно дребна преднина пред ГЕРБ. С малко над една четвърт от народните представители, планът на Слави за държавно управление се нуждае от поддръжката на други обединения в 46-ото Народно събрание, с цел да се осъществя. Ала евентуалните сътрудници - другите партии на митинга - реагираха сериозно на „ офертата ” му. От сигналите, от страна на Демократична България и ИСМВ е ясно, че няма да гласоподават за кабинета „ Василев ”. Подкрепа няма да пристигна и от Българска социалистическа партия.

Правителство с мандата на Има Такъв Народ обаче няма да „ дохвъри “ в 46-ия парламент и на крилете на ГЕРБ и Движение за права и свободи. За Трифонов това ще значи да съобщи гласоподавателите си, което би било не просто политическо самоубийство, а и би унищожило вечно харизмата му. Ако Слави искаше да влезе във властта посредством договорка с Борисов и Доган, можеше да го направи по-рано - още в 45-ото Народно събрание. Вместо това той остана правилен на думата си. Защо да го прави в този момент?

Основната причина Трифонов да разгласи изпреварващо кабинета си е, с цел да показва, че няма подмолни пазарлъци. Целта е също отговорността за ориста на новото държавно управление да легне върху плещите на другите партии на митинга.

Слави или политическото статукво: Чии сметки ще излязат правилни?

За мнозина обаче опитът на Слави да показва политическа бистрота засече. Партиите на митинга разчетоха хода му като ултиматум и демонстрация на надменност, а симпатизантите им го заподозряха тъкмо в това, което той се мъчеше да потвърди, а точно: че не обслужва статуквото.

Слави самичък наля масло в огъня. Николай Василев, препоръчаният от него за министър-председател, мъчно може да бъде знак на смяната. Резултатът: вместо да си партнират, с цел да пречупят дефинитивно ГЕРБ и Движение за права и свободи, хора от „ подценените ” Демократична България и Има Такъв Народ откриха „ другарски огън ” против шоумените. Разбираемо, Борисов потрива предостатъчно ръце. Някои биха споделили, че държанието на партиите на митинга, а и това на Българска социалистическа партия, които даже не бяха приети за „ деен герой ” против модела „ ГЕРБ-ДПС ” от Има Такъв Народ, е като на разсърдени деца.

Фрустрацията против Слави обаче има учредения: трите протестни партии евентуално ще имат общо 112 депутата. Те са на ръка разстояние да образуват постоянно държавно управление, въпреки и на малцинството. Защо тогава Слави саботира с ултиматума си различен, допустим за всички, вид?

Той евентуално би дал отговор, че „ ръката разстояние ” до 121 гласа в действителност е извънредно скъпа; че тя би направила обединенията на смяната подвластни от статуквото, това би означавало нов „ златен пръст “ на задкулисието. Явно той не желае да влиза във властта непременно. Ала персоналното ми мнение е, че от шоуто бяха и са длъжни да бъдат отворени за разговор с Демократична България и ИСМВ, а по някои въпроси даже и с Българска социалистическа партия.

Ако не е блъф, насладата на Борисов обаче е прибързана. ГЕРБ загуби над 200 000 гласа спрямо 4.04., както и 8 области, в които бе водеща тогава - множеството бяха „ завоювани ” от Има Такъв Народ на 11.07. Макар и с малко, партията на Борисов претърпя проваляне на парламентарен избор, което има значимо символно значение в политическия театър.

Кабинетът на Има Такъв Народ наподобява няма да получи поддръжка, само че подобен надали ще бъде осъществен и с мандата на ГЕРБ. Според мен, няма да забележим и държавно управление на Българска социалистическа партия. Тя продължава да се срутва електорално (минус 125 000 гласа, в съпоставяне даже с печалния за нея резултат на 4.04.) и би било куриоз, в случай че стане гръбнак на бъдещо ръководство.

Нови избори, а след това?

Задават се трети предварителни парламентарни избори за 2021, както и нов длъжностен кабинет на президента Радев, в който евентуално ще влязат най-малко няколко министри от настоящия. Най-вероятно новото служебно държавно управление ще продължи в духа на кабинета „ Янев ” да полива като със сярна киселина модела „ ГЕРБ-ДПС ”.

Разкритията за безобразията на този модел ваксинират политическата система против завръщането на ГЕРБ в изпълнителната власт. Самият Борисов към този момент е обект на „ интерес ” от страна на съда. Нито недоволствата, че ГЕРБ са жертва на репресии, нито мелодраматичните етюди ще върнат доверието в партията му. Твърде е допустимо отрицателният тренд за ГЕРБ да продължи.

Но дали гласоподавателите на Има Такъв Народ въпреки всичко няма да решат да ги санкционират, поради това, че за повторно няма да образуват държавно управление? Ако това се случи, не е изключено „ бонус ” на идващите избори да получат някои от патриотичните партии, останали под електоралния предел на 11.07. Поне до момента обаче сметките на Слави излизат точни.

 

Автор : Петър Чолаков,

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР