Борис Джонсън, който е много вероятно да стане следващия премиер

...
Борис Джонсън, който е много вероятно да стане следващия премиер
Коментари Харесай

Постоянното непостоянство на Борис Джонсън по Brexit

Борис Джонсън, който е доста евентуално да стане идващия министър председател на Англия, даде обещание, че до 31 октомври страната ще напусне Европейски Съюз – даже и без съглашение. Но да нарушава обещанията си е негов непокътнат жанр.
Ако в битката за премиерския пост на отиващата си Тереза Мей не се случи нещо изненадващо, то Европа би трябвало да се готви за най-лошото – водач на консерваторите и министър председател на Англия ще стане един непоследователен измамник. През 1988 година журналистът Борис Джонсън беше уволнен от лондонския „ Таймс “ за фиктивен откъс. 16 години по-късно, когато той към този момент беше народен представител в Народното събрание, той беше изваден от състава на кабинета в сянка, тъй като излъга управлението на Консервативната партия по отношение на тогавашната си държанка.
Между тези две събития той прекара пет години в Брюксел като сътрудник на вестник „ Дейли Телеграф ”, който беше и остава неофициалната библия на Консервативната партия. Тогава Джонсън непрестанно измисляше или разпалваше истории, пробвайки се да показа Европейския съюз по допустимо най-абсурдния метод. Той не е изключително угрижен за реализма на тези истории - да вземем за пример, той предвижда, че Европейски Съюз ще вкара идентични размери за „ еврогробовете “ или ще сътвори полицейско звено, което да следи изкривяването на бананите. С неговите истории той налива вода на мелницата на евроскептиците от английската десница. Ставайки министър председател, Джонсън надали би трябвало да се удивлява, че в Брюксел ще се отнасят към него без особена респект.
Това ви звучи грубо? Но ето какво написа за него Макс Гастингс, редактор на „ Дейли Телеграф “ в годините, когато Джонсън работи в Брюксел : “ Може да се спори по това какъв е той – непрокопсаник или малък лъжец, само че не може да има подозрение в неговата нравствена неплатежоспособност, учредена на пренебрежението към истината. Ако той стане министър председател, е доста евентуално той да презира разпоредбите и процедурите. Но той има и по-лоши пороци. Той е страхливец. Пред всяка публика той е подготвен да приказва това, което тя желае да чуе; освен това единствено час по-късно, без да се смущава, той може да съобщи нещо тъкмо противоположно. За добър човек Джонсън може да бъде считан единствено от хора, които не го познават. “ Това написа Питър Келнър от Московски център „ Карнеги “.
Все отново и в това тъмно кралство има лъч светлина. Безпринципността на Джонсън може да се оцени като отвращение да бъде вцепенен от твърди идеологически рамки. По време на акцията преди референдума от 2016 година Той беше един от основните пропагандатори за напускането на Евросъюза от Англия. Но решението за това по какъв начин да гласоподава взе в последния миг, като прди това написа две публикации за медиите: една за излизане от Европейски Съюз, другата – срещу.
Поради това когато Джонсън гръмогласно твърди, че окончателното излизане на Велкобритания от Евросъюза до 31 октомври е „ въпрос на живот и гибел “, може самоуверено да се допусна, че и след тази дата него не го грози политическа гибел. Дори и в случай че Англия не напусне по това време Евросъюза, Джонсън елементарно ще се пренастрои, единствено с цел да остане министър председател, та даже и в състава на Европейски Съюз.
Как може да го направи? Нека се опитаме да си представим по какъв начин могат да се развият събитията, в случай че в края на юли Джонсън стане министър-председател. Той ще се опита да преразгледа съглашението за отдръпване от Европейски Съюз, което беше създадено от Мей и водачите на останалите 27 държави-членки. На първо място, Джонсън ще търси отстъпки от Европейски Съюз за английската граница с Ирландия. Но Европейски Съюз няма да направи никакви обилни отстъпки, в случай че не се съгласи да преразгледа някои формулировки в политическата декларация за връзките сред Англия и Европейски Съюз в дълготраен проект, съпровождаща главното съглашение. Но такива редакции ще бъдат прекомерно незначителни, с цел да може тази версия на съглашението да бъде утвърдена от болшинството в Народното събрание.
В този случай, в края на септември или началото на октомври, Джонсън ще разгласи желанието си да изтегли страната от Европейски Съюз на 31 октомври без съглашение. Той може да изиска да се резервира сегашният търговски режим без мита и граничен надзор и да се предложи разискване на търговски въпроси в бъдещите договаряния. Но надали Брюксел ще се съгласи с това: Европейски Съюз живее съгласно ясни правила, които не могат да бъдат анулирани по волност на избран политик.
Поради това има огромна възможност, че доникъде на октомври Обединеното кралство ще бъде на ръба на Brexit без съглашение, което е изпълнено със съществени стопански проблеми. За да се предотврати това, новото държавно управление ще би трябвало да предприеме няколко значими стъпки.
Струва си да се стартира със закона, признат от Народното събрание през април. Това е корекция на Акта за отдръпване от Европейския съюз, съгласно който Обединеното кралство ще напусне съюза на 31 октомври , в случай че този закон не бъде променен или анулиран.
Трудно е да се промени законът, само че е допустимо, в случай че смяната бъде подкрепена от министър-председателя. Може ли Джонсън да не помни думите си за „ на живот и гибел? Напълно. И ето за какво: Народното събрание не може просто да вземе закона и да го промени без поддръжката на държавното управление, само че може ясно да изрази позицията си. И в случай че вероятността за излизане на Англия от Европейски Съюз без договорка стане действителна, няма подозрение, че Народното събрание ще направи тъкмо това.
През март Камарата на общините отхвърли опцията за отдръпване от Европейски Съюз без съглашение с 312 против 308 гласа. Оттогава броят на съперниците на излизане без договорка единствено се усилва. Седем депутати от Консервативната партия, които се въздържаха от гласуването, дадоха ясно да се разбере, че ще се опълчват на опитите за излизане от Европейски Съюз без съглашение.
Освен това минимум седем министри от кабинета на Тереза ​​Мей, в това число депутатът й Дейвид Лидингтън и министърът на финансите Филип Хамънд, намерено се опълчиха на Brexit без договорка. Като членове на държавното управление, те бяха принудени да поддържат проекта на Мей на гласуването през март, само че при Джонсън най-вероятно ще изоставен държавното управление и ще бъдат свободни да гласоподават за стопански рационално решение.
В края на октомври Народното събрание може да вземе политическо решение да се откаже от Brexit без съглашение, само че без утвърждението на премиера Джонсън няма да може да предприеме правни стъпки, с цел да блокира този сюжет. В този случай Джонсън ще бъде изправен пред сложен избор: да се опълчи на Народното събрание или да одобри, че Англия ще остане в Европейски Съюз след 31 октомври.
Конфронтацията с Народното събрание е рискова за Джонсън. Срещу него може да бъде гласуван избор на съмнение, в който случай премиерството му ще бъде най-краткото в историята (сегашният връх от четири месеца бе подложен от Джордж Къннинг през 1827 г.). Джонсън не лъга толкоз доста и не се стремеше към върховете на властта, единствено с цел да я загуби едвам за три месеца.
Най-лесният метод да останете на мечтаната позиция е да се съгласите с мнението на Народното събрание и да оттеглите решението за овакантяване на Европейски Съюз. Това обаче неизбежно ще докара до разединение в границите на Консервативната партия и може да провокира и избор на съмнение към държавното управление.
Друга опция е да се изиска от Европейски Съюз нова пролонгация и продължение на договарянията. Но Брюксел ще се съгласи с това единствено в случай че Джонсън, първо, одобри позицията на Европейски Съюз по кардинални въпроси като ирландската граница, и второ, накара Народното събрание да поддържа сходна договорка. И едното, и другото наподобяват малко евентуални.
В подобен случай за Джонсън остават два пътя. Първият е да се забави провеждането на нови избори и съставяне на нов парламент. Може би Европейски Съюз ще одобри това. Въпреки това, Джонсън може да не желае да поеме риска и да излезе на изборите, без да позволи казуса с Brexit. В края на краищата консерваторите не могат да ги завоюват, защото Партията Brexit, която е учредена едвам през януари тази година, набира известност - на изборите за Европейски парламент през май тя получи 31% от гласовете. Малко евентуално е тя да реализира сходен резултат в националните избори, само че даже и да завоюва 10-15% (а тези гласове йизтичат към нея основно от консерватори), за Джонсън това ще значи проваляне. Без съглашение с Партията Brexit, за каквото от време на време се приказва, само че което наподобява малко евентуално, изборите просто ще забавят краха на кабинета на Джонсън с няколко седмици.
Вторият и финален метод е да се организира нов референдум, в който на гласоподавателите да бъдат препоръчани две благоприятни условия: или Англия напуща Европейски Съюз без договорка, или ще остане член на Европейския съюз. Сега Джонсън, несъмнено, се опълчва на това. Но да не държи на думата си е неговата корпоративна еднаквост. Ако промени мнението си, няма да се случи нищо извънредно: той просто ще добави още един ред към внушителния си лист с неизпълнени обещания.
След прочитането на този текст може да наподобява, че е време да се залага на нов референдум, само че тази опция напълно не е явна. По-скоро това е един от вероятните способи за излизане от логическата задънена улица, в която английската политическа система може да се окаже през идващите седмици. Дали здравият разсъдък ще надделее над егото на Джонсън и над мнението на Народното събрание е единствено един от тези въпроси, който слага пред Англия най-сериозната рецесия след Втората международна война.
Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР