Борис АнгеловСпециален пратеник на 19 минутиУтрешната прожекция на Killers of

...
Борис АнгеловСпециален пратеник на 19 минутиУтрешната прожекция на Killers of
Коментари Харесай

Най-очакваният в Кан: Скорсезе и компания с филма им за раждането на ФБР

Борис Ангелов
Специален делегат на 19 минути

Утрешната прожекция на Killers of the Flower Moon е най-дългоочакваната премиера в Кан по доста аргументи. Първо, поради първата премиера от 37 години на великия Мартин Скорсезе на фестивала.

 

Второ, поради следващото му съдействие с неговия обичан артист Лео Ди Каприо, който за последно се появи на Кроазет преди 4 години с Брад Пит и Тарантино, само че това не беше задоволително филмът им Едно време в Холивуд да завоюва Златната палма, която отиде при корейската гротеска Паразити.

 



 

Трето, поради новото му партньорство с предходния му обичан артист Робърт Де Ниро, той пък напълно от дълго време не е идвал на фестивала, защото последните му кански филми бяха надалеч от най-хубавите му участия – стига единствено да напомним общия им със Скорсезе Шофьор на такси, отличен със Златна палма преди 47 години.

 

Четвърто, поради историята – следващото ровене на Скорсезе в тайните на секретните служби. Защото книгата от 2017 година, по която е юридически сюжетът, е отдадена точно на раждането на ФБР около следствието на убийства на значими хора от индианско племе, в чиито земи през 20-те години са открити нефтени находища.

 

Непознатата история на Америка е обичана на преоткривателя Скорсезе и сигурно филмът му ще бъде завладяващ и от тази позиция, която не е тъкмо кинематографчна. Точно по този начин, като „ обаятелен и порядъчен запис на забравена глава от американската история...разследва интрига, който отива надалеч по-дълбоко от тези 4 години гнет ”, дефинира сериозният Ню Йорк Таймс литературната основа, по която Скорсезе е създал сюжета. Поради спецификата на сюжета и предизборната обстановка – по екраните в Съединени американски щати продукцията ще излезе едвам през октомври, т.е. на старта на решаващата акция за нов президент, има още и още аргументи да се гледа с интерес.

 



 

Пето, поради идването на Кроазет на носителя на мъжкия Оскар за основна роля 2 месеца след вземането на статуетката – и това не се е случвало много от дълго време, а Брендън Фрейзър ще го направи и то с роля много друга от Китът.

 



 

Шеста причина за гледане – бюджетът от $200 милиона е забавна колаборация сред класическото кино студио Paramount Pictures и един от най-големите врагове на остарелия Холивуд и на киното въобще, а Кан доста се бори против този противник – стрийминг платформа – в тази ситуация Apple TV+.

 

Няма късмет Скорсезе да не е решил деликатно завръщането си в Кан с филм – първо, откогато сподели на Кроазет След часовете през 1986 година

 

През 1976 година той получава Златна палма за Шофьор на такси. През 1998 година е ръководител на журито, което връчва Златната палма на гръцкия режисьор Тео Ангелопулос за Вечност и един ден. Четири години по-късно ръководи журито за премията Cinéfondation и за късометражни филми, дружно с иранския режисьор Абас Киаростами.

От 1990 година Мартин Скорсезе управлява Филмовата фондация - организация, отдадена на отбраната и съхраняването на международната кино история. В това си качество той е представял голям брой филми на Cannes Classics – съпътстваща стратегия по време на фестивала, като за някои от нейните най-интересни филми тази година към този момент ви информирахме по-рано в нашите кореспонденции.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР