Бордът на директорите на Световната банка (СБ) отхвърли искането на

...
Бордът на директорите на Световната банка (СБ) отхвърли искането на
Коментари Харесай

Бордът на Световната банка залепи звучен шамар на Кристалина Георгиева

Бордът на шефовете на Световната банка (СБ) отхвърли настояването на ръководителя на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева за среща в нейна отбрана. Българката бе упрекната, че като изпълнителен шеф на СБ през 2017 година е оказвала напън върху чиновниците да трансформират данните за Китай в класацията Doing Business, оповестява Ройтерс, базирайки се на източници.

Според организацията петиция за срещата е импортирана от юрист на Георгиева до ръководителя на борда на Световната банка в петък. В него се акцентира, че има отчетът от следствието e нeтoчeн, нapyшeни ca пpoцecyaлнитe пpaвa нa Гeopгиeвa, а ocнoвнoтo зaключeниe в нeгo e бaзиpaнo нa нeвяpнo пpeдпoлoжeниe, съобщи " Фокус ".

Авторите на отчета, изгoтвeн oт aдвoкaтcкaтa кaнтopa WіlmеrНаlе пo пopъчкa нa бopдa нa CБ, оповестен през септември, считат, че чиновниците на банката са позволили разнообразни нарушавания при съставянето на рейтинга Doing Business. Показателите на Китай, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са повишени, до момента в който тези на Азербайджан са подценени. Годишните отчети на Doing Business правят оценка бизнес средата в разнообразни страни.

От отчета на инспекторите на WilmerHale следва, че в тази ситуация с Китай данните са били изменени, в това число под натиска на Джим Йон Ким, който по това време беше президент на Световната банка, а също и под въздействие на Георгиева.

Георгиева отхвърли обвиняванията към нея.

Тя пое поста началник на МВФ през есента на 2019 година През септември Световната банка разгласи решението си да се откаже от практиката на правене на отчети Doing Business в светлината на информацията за нарушавания при правенето им
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР