Борбата за поста на Ангела Меркел като лидер на германските

...
Борбата за поста на Ангела Меркел като лидер на германските
Коментари Харесай

Протеже и отдавнашен съперник на Меркел се борят за лидерска позиция в ХДС

Борбата за поста на Ангела Меркел като водач на немските консерватори и вероятно като канцлер, продължава до последния миг.

След като предишния месец Меркел съобщи, че ще се отдръпна като партиен водач след неуспеха на районните избори, се обрисуваха двама любимци с противоположни визии за Християндемократическия съюз (ХДС).

Единият е Анегрет Крамп-Каренбауер, протеже на Меркел, въплъщение на политическата последователност. Другият е Фридрих Мерц, някогашен противник на Меркел, който дава обещание по-радикални промени.

Резултатът от гласуването за нов водач на партийния конгрес на 7 и 8 декември ще бъде от жизненоважно значение освен за ХДС, който е отпред на трипартийната ръководеща коалиция, а и за бъдещето на водещата страна и най-голяма стопанска система в Европейски Съюз. Меркел остава канцлер, само че този, който я наследи отпред на ХДС, евентуално ще бъде претендент на партията на идващите федерални избори, планувани за октомври 2021 година.

Крамп-Каренбауер, която близо 7 години беше водач на провинция Саар, води в допитванията измежду поддръжниците на партията. Но Мерц, който се връща в политиката след близо десетилетие в бизнеса, не е доста по-назад от нея и е подсилен от членовете на ХДС, които желаят завършек на консенсусната политика на Меркел и любовта й към компромисите.

В шестият от осемте дебата преди конгреса на ХДС в Хамбург, състоял се тази седмица в западния град Дюселдорф, столица на родната му провинция Северен Рей-Вестфалия, точно Мерц завоюва 4000-та аудитория.

Изразявайки страдание за спада на известността на ХДС в изследванията на публичното мнение, той очарова събралите се, като даде обещание: " Трябва да се противопоставим на тази наклонност, да я спрем и да я обърнем ".

Критикувайки политическия жанр на Меркел, той съобщи: " Ние не сме заели ясни позиции ".

56-годишната Крамп-Каренбауер беше в неподходящо състояние, намирайки се на територията на Мерц, и получи единствено учтиви овации. Но тя завоюва точки, като сподели, че е по-добре познава проблемите на хората спрямо богатия си конкурент, упрекван от медиите, че се показва като част от " горната междинната класа ", а не като човек от " висшата класа ".

" Не съм сигурна, че смисълът на живота е да станеш милионер ", съобщи тя предходната седмица.

Освен това тя сподели, че имала навика да си пуска мощно песента " Highway to hell " на рокгрупата AC/DC, до момента в който отивала на парламентарни диспути или била сама в колата си.

Нова глава

Обявявайки отдръпването си като партиен водач, 64-годишната Меркел съобщи, че желае " да отвори нова глава " и че сегашният й четвърти мандат като канцлер ще бъде финален.

След като стана канцлерка през 2005 година, Меркел доближи водеща позиция в европейската политика, само че престижът й пострада от неотдавнашните районни избори и от обстоятелството, че неин непосредствен съдружник загуби поста си като водач на парламентарната група на консерваторите.

Тя загуби известност и поради взетото през 2015 година решение да отвори вратите на Германия пред мигрантите, бягащи от войните в Близкия изток и в Африка.

Меркел и Крамп-Каренбауер са водещи фигури в конкуренция, в която взе участие и министърът на опазването на здравето Йенс Шпан. Той обаче остава надалеч зад първите двама в изследванията на публичното мнение. Съдбата им ще бъде избрана от 1001 делегати на ХДС.

Мерц ръководеше парламентарната група на дясноцентристката партия в интервала от 2000-та до 2002-а година, само че през 2002 година загуби в битката за власт против Меркел. От 2009 година той не заема място в Бундестага.

Мерц споделя, че почита Меркел и би работил с нея, в случай че завоюва гласуването. Самопровъзгласил се за " покровител на свободната търговия ", Мерц, който управлява

немския клон на американския капиталов фонд " БлекРок ", съобщи по-рано този месец, че Германия би трябвало " да способства повече " за Европейски Съюз, защото тя има изгода от еврото, което е " прекомерно едва за нашата стопанска система ".

Миналата седмица той провокира скандал, поставяйки под въпрос немските конституционни гаранции за предоставяне на леговище на всички, подложени на " политически преследвания ". Те са включени в Основния закон като възмездие за закононарушенията на нацистите през Втората международна война.

Освен това Мерц упрекна ХДС, че е бил въздържан и е гледал, " единствено свивайки плещи ", по какъв начин антиимиграционната партия Алтернатива за Германия (АзГ) влиза в провинциални парламенти и в Бундестага.

Коментарите му за еврото се разграничават от консенсуса в Берлин, само че мненията за правото на леговище и АзГ ускориха позициите на Крамп-Каренбауер.

Железен пестник, кадифена ръкавица

Тя дефинира неговото изявление за АзГ като " пестник в лицето " на всички от ХДС, които са се борили настойчиво против крайнодясната партия и съобщи: " Наивно е да претендирате, че можете просто да кажете или извършите нещо и битката с АзГ ще бъде извоювана ". Нейният метод към политиката, добави тя през уикенда, е " на стоманен пестник в кадифена ръкавица ".

Наричана от време на време кратко АКК или " мини Меркел ", Анегрет Крамп-Каренбауер е печелила провинциални избори и е образувала обединения на фрагментираната немска политическа сцена. Тя споделя обаче, че " няма съответна рецепта " за това, което следва за ХДС.

Козът на Крамп-Каренбауер е, че има опит като някогашен министър председател на провинция Саар, където оглавяваше необятна коалиция със Зелените и подкрепящите бизнеса свободни демократи, а това е преимущество, тъй като тройните обединения може да станат по-често срещани в Германия, в случай че нито една партия не успее да получи изрично преимущество.

Повечето делегати на ХДС, които ще гласоподават за новия водач, са професионални политици - депутати, кметове или общински съветници - които нормално са прагматични. Това може да се окаже в нейна изгода като политик, който се е издигнал в редиците на ХДС до поста на общоприет секретар на партията.

Но Мерц също ще бъде миропомазан - от обстоятелството, че 296 от делегатите на конгреса, или съвсем 30 на 100 от общия брой, ще бъдат представители на родната му провинция.

" Аз съм за Мерц, тъй като той ясно показва проблемите ", споделя 58-годишният Бернд Хохаус, член на ХДС, откакто в сряда вечерта в Дюселдорф изслуша изявленията на претендентите за водачи. " Не е належащо да се харесваме на всички ".

Уте Гремел-Гойхен, органистка от близкия град Кемпен, също счита Мерц за " доста безапелационен ".

" Крамп-Каренбауер има опит - само че в държавното управление на Меркел. От моя позиция, време е за нещо ново. Нуждаем се от смяна ", съобщи тя.

Ян Техау, политически анализатор в основания във Вашингтон център за разбори " Германски фонд Маршал ", предсказва оспорвано съревнование.

" Ако трябваше да залагам, бих сложил парите си на нея (Крамп-Каренбауер) ", сподели Техау. " Но не бих заложил прекомерно доста ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР