Борбата с коронавируса по света през втората година от пандемията

...
Борбата с коронавируса по света през втората година от пандемията
Коментари Харесай

Тайната падна: Ето до какво ще доведат COVID-паспортите

Борбата с ковид по света през втората година от пандемията и при неявяване на резултати, от ден на ден прераства в прям „ медицински гнет “.

На този декор СЗО съобщи, че концепцията за въвеждане на имунизационни паспорти за имунизирани хора си заслужава да бъде разисквана. И в действителност за човечеството е значимо да разиска и да осъзнае цялата заплаха и безполезност на тази концепция, да отхвърли сходни проекти в зародиш.

Хайко Маас, външен министър на Германия в разгара на локдауна в едно изявление, приканва да се връщат главните цивилен права единствено на имунизираните. И незабавно се сблъсква с обществен скандал:

Дори Министерството на здравеопазването на Германия внимателно изясни на своя сътрудник от Министерството на външните работи, че сходно решение дискриминира жителите на страната и безпричинно ще ги раздели на хора от „ друга категория “.

Политиците от целия свят, без значение от устройството на страните, хареса ужасно по време на пандемия да работят съгласно правилото „ да спасяваш, значи да заплашваш “.

Превръщането на имунизацията в способ на директна политическа дискриминация на хората по медицински аргументи и въвеждането на имунизационни паспорти на имунизираните (накратко COVID-паспорт), като изключителна гаранция за свободно придвижване по света и неналичието на други епидемиологични ограничавания стартират тъкмо с това и не първото, не само и не главно несъгласие против сходна концепция.

Една от главните чисто медицински аргументи, заради които COVID-паспортите не могат да бъдат въведени изрично, е фундаменталната неспособност за вярната оценка на действителната успеваемост на каквито и да било ваксини против "коронавируса " през идващите месеци, в случай че не и години.

Струва си да се вземе поради и това, че вирусите мутират прекомерно бързо и непредсказуемо и злокобният SARS-CoV-2 не е изключение. Според известната немска клиника „ Шарите “, в света са регистрирани над 12 000 разновидности на ковид и нови варианти се откриват в разнообразни страни съвсем всеки ден.

В тази обстановка никой почтен вирусолог не може да подсигурява, че имунизациите, които към този момент се употребяват в света, ще бъдат ефикасни за всички хора против всички съществуващи и неизбежни нови разновидности на ковид.

Просто казано, няма и до момента не може да има гаранции, че човек, имунизиран с каквато и да е ваксина, няма да получи коронавирусна зараза и няма да болести други. В този случай Коронавирус -паспортът като инструмент на привилегиите на притежателя му се оказва тенденциозен фалшификат.

Друга здравна причина, меко казано, поставяща под въпрос COVID-паспортите, е младостта на сегашния ковид. Не знаем и не можем да кажем какъв брой дълго ще трае имунитетът при имунизираните и болните. Шест месеца, една година, или цялостен живот?

Хората би трябвало да се имунизират против грип всяка година и не всички варианти са обхванати от имунизациите. Вярно е, че тази зима, грипът мистериозно изчезна някъде и явно се трансформира в коронавирус.

Неразрешим изострен проблем в обозримо бъдеще, който изключва потреблението на COVID-паспортите като средство за едностранни привилегии за притежателите им, е съществуването на ваксини.

Или по-точно тяхната недостижимост и това се признава от самата СЗО. А привилегированият достъп до имунизацията, както и до всички богатства по света, към този момент е единствено за малцинство.

Няма да е допустимо да се имунизират наложително над 7,7 милиарда души на Земята, които сега, съгласно формалната статистика, към момента не са преболедували тази „ съществена “ болест, и това няма да стане след година-две. Повечето страни в света нямат и няма да имат задоволително дози, даже и в случай че имунизациите се окажат ефикасни.

И най-после, превръщането на COVID-паспортите на имунизираните в единствения метод за свободно пътешестване по света и неспазване на епидемиологичните ограничавания неизбежно ще сътвори нова машина за корупция в международен мащаб.

Измамният бизнес с продажбата на "COVID-индулгенция " за естествен живот ще доближи великански размери. Защото ще бъде преференциално тези подправени паспорти да се купуват и продават. Имунитетът ще се трансформира в гореща стока без гаранции за качество. А щом има търсене, ще има и предложение.

Всичко изброено по никакъв метод не понижава смисъла на имунизациите за по-ранно излизане от пандемията и цялостно универсално преустановяване на неефективните наказателни практики в битката против ковид.

Масовата имунизация, която беше публично стартирана в Русия на 18 януари и безспорно ще продължи в множеството страни по света, е вярна и рационална стъпка.

Ваксината оказва помощ за решаването на две значими задания: дружно с продължаващия растеж на инфекциите, тя оказва помощ да се реализира прага на стадния имунитет (това, най-вероятно, е единствената опция за действителен завършек на пандемията като смъртоносна опасност) и дава късмет за понижаване на степента на неуравновесеност, както измежду политиците, по този начин и измежду елементарните хора, уплашени от тях.

Но все пак неизбежно ще забележим и към този момент виждаме опити на разнообразни страни да дискредитират другите ваксини в циничната конкуренция за международните пазари за този извънредно печеливш артикул. Всяка гибел след имунизация, без значение от същинските аргументи, ще бъде скандализирана или ще бъде заглушена, само че сигурно ще се употребява за егоистични цели, какъвто е съвсем повсеместният случай със спекулациите с жертвите на самия Коронавирус.

Няма нищо неприятно в издаването на публични документи на имунизираните против COVID-19. И даже, в случай че желаете, наречете тези документи паспорти. Срамно, незаконно и медицински безсмислено обаче е да се дават тези паспорти на имунизираните с едностранни преференции, и изкуствено ограничаващи правата на неимунизираните.

Ниската и спадащата с всеки ден смъртност от ковид, неразбираемата дълготрайност и качеството на действието на самата ваксина, неразбирането на периода за образуването на групов имунитет против това заболяване и стабилността на персоналния имунитет вършат от тези COVID-паспорти инструмент за привилегии и това е нездравословна и рискова концепция.

COVID-паспортите имат смисъл единствено като държавна статистическа база данни за имунизирани хора. Но никога те не би трябвало да бъдат извънреден пропуск за „ естествен живот “ за някои хора за сметка на други. COVID-паспортите могат да бъдат средство за следене на имунизираните, само че не и детайл на надзор върху живота на жителите и ограничение на техните права.

Ваксинациите може и да са всеобщи, само че би трябвало да останат напълно доброволни.

Хората би трябвало да бъдат допускани до самолети, влакове, кораби, както и театри, заведения за хранене и игрища, освен без COVID-паспорти, само че и без наложителните проби за ковид, в случай че нямат външните признаци на заболяване. Крайно време е да се постави завършек на този международен „ лов за безсимптомните “ и безплодното гонене на миражи.

Не можем да спрем разновидностите на ковид и инфекцията за една година - това към този момент е трябвало да стане ясно и за най-твърдоглавите. Вирусът ще остане с нас вечно или до момента в който се появят медикаменти за него, само че с течение на времето, а това по-скоро зависи, наред с другите неща, и от триумфа на имунизациите ще убие по-малко хора или съвсем никой.

В същото време, от позиция на проведения естествен публичен живот - с пътувания, конгреси, спортни надпревари, театри и кино, кафенета и заведения за хранене – не се случва нищо, което да принуди хората да преразгледат откритите от тях правила.

За една година от Коронавирус в света са умряли по-малко от 2 млн. души или 4 пъти по-малко, в сравнение с през първата година от епидемията от испански грип. А популацията на Земята се усилва и по време на пандемията и ще продължава да се усилва всеки ден.

Болестите, в това число и съдбовните, би трябвало да се лекуват, като се избавят в действителност болните, а не да се измислят нови форми на дискриминация и малтретиране на всички хора.

COVID-паспорти на имунизираните няма да ги спасят от нови смъртни случаи и инфекции от ковид, само че обезпечено ще засилят разцеплението в обществата и ще покачат битовата ненавист, която си имаме задоволително и преди пандемията. А поради несъответстващите способи за справяне с нея, тя се усили още повече.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР