Болници в София остават без кардиологични отделения заради преструктурирането им

...
Болници в София остават без кардиологични отделения заради преструктурирането им
Коментари Харесай

Болници са на ръба, преструктурират кардиологии в COVID отделения

Болници в София остават без кардиологични отделения поради преструктурирането им в Коронавирус зони, оповестиха за Нова телевизия водещи кардиолози.

Междувременно и през днешния ден, тестването на медици и жители пред лечебните заведения докара до неодобрение, а на разнообразни места в страната чиновници даже не се явиха на работа, в символ на митинг против наложителните документи за неимунизирани.

Ситуацията остава извънредно тревожна. От една страна Коронавирус отделенията от ден на ден се запълват, което води до незабавно преструктуриране на други. Така обаче, другите заболели се лишават от помощ.

В същото време, медици и през днешния ден чакаха за проби, с цел да съумеят да отидат на работа. А от районната здравна каса тук в София и тази в Пловдив оповестиха протест, като доста от чиновниците не отидоха на работа. А инспекция на медията пред „ Пирогов” сподели - почти на всеки 10-и обикновен тест, по 1 излиза позитивен.

Масово, незабавно преструктуриране на отделения, повече места за Коронавирус заболели, само че за сметка на всички останали. Така наподобяват през днешния ден обстановката в лечебните заведения, а от здравното министерство признаха - системата е на лимита.

„ Капацитетът е покрай привършване. Има опция, разкриват се нови, само че това става за сметка на други заболявания”, изясни министър Стойчо Кацаров.

Проверка на NOVA сподели, че тук-там цели обособения се закриват.

„ Няколко софийски лечебни заведения към този момент нямат кардиологични отделения, в случай, че 65 % от смъртността в България е сърдечно-съдова. Имаме лечебни заведения със закрити кардиологични отделения, тъй като те към този момент са Коронавирус отделения”, съобщи проф. Иво Петров.

Въпреки цялостните отделения, оказа се, чиновници в лечебни заведения през днешния ден плащаха, с цел да стигнат до работното си място. Факт, който в композиция с чакането не се хареса на всички.

Изискването за документ и в дирекциите на Здравната каса докара до протест измежду чиновниците. Така, огромна част от тях през днешния ден не отидоха на работа. За да не спре работата обаче, от управлението подцениха заповедта на здравното министерство.

„ От 230 чиновници, единствено 138 са на работа. 44 са в нарушаване пуснати, с цел да не спре работата на институцията. Част от звената, които са в нарушаване – „ Деловодството”, само че там нямаме избор. Двама от звената – „ Правен” и „ Бюджетен”, нямаме нито един служител”, изясни Иванка Динева, шеф на РНЗОК-София.

Отказа на доста от чиновниците да се явят на работа е фактът, че е трябвало да си платят тестванията в цялата им стойност.

„ Нямаме безвъзмездни тестове”, изясни Иванка Динева.

Пред „ Пирогов”, от по този начин наречените безвъзмездни проби имаше – изцяло безвъзмездни за чиновниците на болничното заведение и на цена от 10 лв. за всички останали.

След питане от наша страна, от „ Пирогов” оповестиха, че към 14:00 часа са направени 101 бързи теста – 15 от тях позитивно. Един от рутинните проби на чиновник на болничното заведение също се е оказал положителен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР