Болницата в Златоград изпрати зов за помощ в социалните мрежи.

...
Болницата в Златоград изпрати зов за помощ в социалните мрежи.
Коментари Харесай

Болница се нуждае от храна, дърва и маски

Болницата в Златоград изпрати вик за помощ в обществените мрежи. От здравното заведение търсят дарения на храни като фасул и леща, на дърва за огрев, както и обикновени защитни средства като защитни маски.

От лечебното заведение прецизираха за NOVA, че болничното заведение е в устойчиво финансово положение, а апелът в обществените мрежи е за конкретизиране от какво имат потребност, защото в района имало доста донори, които желаят да оказват помощ.

Болницата сама подготвя храната за пациентите си и по тази причина сходни артикули биха били потребни. Дървата за огрев са нужни тъй като това е единствената социална постройка в града, която  към момента се отоплява на твърдо гориво.

Лечебното заведение няма Инфекциозно поделение, все пак лекува пациенти с COVID-19.

Основният проблем обаче е неналичието на личен състав, изключително в тази COVID-ситуация. Болницата в Златоград обслужва пациенти от три общини. В момента там има 5 пациенти с COVID-19 и още четирима, които чакат резултатите от тестванията си.

„ Коронавирус пневмония се заплаща по 1200 лв. в огромните болница, а тук при нас ни я заплащат като елементарна. Ние и финансово няма да можем да издържим ”, изясни доктор Ангел Белев.

Причината болничното заведение да не получава цялостната сума от НЗОК е точно неналичието на инфекционисти. А личният състав към този момент напълно не доближава.

„ Ние имахме 7 сестри. Едната пенсионерка напуща поради Коронавирус. В момента имаме една сестра позитивна, една санитарка позитивна, още две сестри с пневмония и чакаме тестванията им. Тоест от на следващия ден няма по какъв начин да вържем графика. Лекарите сме единствено двама, от февруари единствено двама. Не можем да се оправим ”, изясни доктор Ангел Белев.

Засега болничното заведение няма насъбрани финансови отговорности. Затова и от общината не схващат апела за помощ.

„ През годините над един милион лв. са дадени на болничното заведение от локалните налози и такси. Ние считаме, че нашата болница стои постоянна финансово ”, разяснява Мирослав Янчев, кмет на Златоград.

А от управлението на болничното заведение изясняват, че посредством апела ориентират искащите да дарят от какво фактически имат потребност.

 „ Храната, която хората подаряват, тя си е екологична, наша, чиста ”, счита доктор Людмил Личев, шеф на МБАЛ „ Проф. Асен Шопов " – Златоград.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР