Болнични сдружения настояват за спешна помощ от държавата заради високите

...
Болнични сдружения настояват за спешна помощ от държавата заради високите
Коментари Харесай

Болници искат спешна помощ от държавата за сметките им за отопление

Болнични сдружения упорстват за незабавна помощ от страната поради високите разноски за ток и газ и настрана от това – поетапно нарастване на цените на клиничните пътеки.

В писмо до управляващите държавни, общински и частни лечебни заведения обръщат внимание, че в този момент са сложени под общ знаменател с бизнеса като небитови консуматори, без да e взетa под внимание тяхната роля в пандемията, обществено значимата им функционалност, както и обстоятелството, че нямат механизми за нарастване на приходите, както това се случва в останалата част от стопанската система.

Отделна отплата за лечебните заведения

" Настояваме да бъдат преразгледани опциите за обособена отплата за болничните заведения, с цел да не се позволява утежняване на финансовата им положение, изключително по време на пандемия ", се споделя в писмото, подписано от всички болнични сдружения: Българска болнична асоциация, Национално съдружие на частните лечебни заведения, Национално съдружие на регионалните многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване, Асоциация на университетските лечебни заведения в България и Сдружение на общинските лечебни заведения в България.

Проблемът с финансирането на лечебните заведения на фона на скока в цените на тока и газа на здравния министър Асена Сербезова от депутати в парламентарната здравна комисия. Тогава Сербезова изясни, че се работи в три направления: индиректно подкрепяне посредством програмата на държавното управление за компенсиране на небитовите крайни консуматор, посредством нарастване на някои от дотациите, които лечебните заведения получават от страната за избрани действия като незабавна помощ, ТЕЛК и други, както и посредством увеличение цените на клиничните пътеки.

Сега, обаче, лечебните заведения слагат искане за обособена отплата за цените на тока и газа съответно за тях, с цел да не затънат финансово. В петък здравният министър Асена Сербезова изнесе данни по време на парламентарния надзор, че за 10 години.

Ценовият напън заплашва активността

Болничнити сдружения показват, че с изключение на високите цени за отопление, са поскъпнали също медикаменти, консумативи и други медицински произведения и интернационалната обстановка не подсказва опция за стабилизация в темпа на растеж на инфлацията.

Според лечебните заведения ценовият напън основава заплаха лечебните заведения да не могат да покрият своите разноски за заплати, отопление, осветяване, консумативи, медикаменти и медицински произведения.

" От данни на Министерство на опазване на здравето излиза наяве, че с над 500 лв. се е нараснал междинният разход за един пациент през 2021 спрямо 2020 година, като тази сума варира доста в другите лечебни заведения. Рязката наклонност за растеж на разноските и ускорение на инфлацията стартира през есента на предходната година, а упованията са цените на комуналните услуги и консумативите да не престават да вървят нагоре. В резултат общите разноски на изпълнителите на болнична помощ скочат внезапно и за жалост това е развой, а не еднократен резултат ", показват болничните сдружения.

Освен това те упорстват и за поетапно нарастване на цените на клиничните пътеки, някои от които са хронично недофинансирани.

Цените на пътеките да се усилят от 20% до 100%

" Оценки на разнообразни специалисти сочат, че някои от клиничните пътеки се нуждаят от растеж с сред 100 и 200%. Становището на болничните асоциации, в съгласие с Български лекарски съюз по този въпрос, е за остра нужда от нарастване на цените на множеството клинични пътеки и процедури с осреднена стойност от най-малко 20% през 2022 година като нарастването стартира предпочитано от най-недофинансираните по методика, авансово съгласувана с БЛС, и поетапно постигане до най-малко 100% в идващите 3 до 4 години ", декларират те.

Болниците напомнят, че имено от цената на клиничните пътеки се финансират и възнагражденията на медиците, за които, че би трябвало да доближат едно почтено равнище, с цел да бъдат арестувани медицинските фрагменти у нас и да се стимулират младежите да избират нелеките специалности в бранша – лекари, сестри, акушерки и така нататък

" Повишаването на цените на клиничните пътеки би било и стратегическо решение и подготовка за това, което ни чака след Covid-19, а точно вълна от пациенти със забавено лекуване, недиагностицирани и нелекувани в точния момент заради ограничение на плановия банкет или отбягване визитата на лечебни заведение заради терзания, свързани с пандемията ", показват болничните сдружения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР