Болести, предавани по полов път или сексуално предавани болести се

...
Болести, предавани по полов път или сексуално предавани болести се
Коментари Харесай

Опасните последици от секса

Болести, излъчени по сексуален път или полово излъчени заболявания се предават сред сътрудниците чрез някаква форма на полова интензивност, най-често при вагинален, орален или анален секс.

В по-старата литература, тези болести се назовават венерически заболявания или срамни заболявания, само че през последните години се избира терминът полово излъчени инфекции, който носи по-широк смисъл – болните лица могат да бъдат инфектирани и могат да заразяват други без да демонстрират признаци на заболяване, написа struma.bg.

Също по този начин, някои от инфекциите може да се популяризират посредством употребявани медицински игли, както и при раждане или кърмене. Сексуално излъчените заболявания са известни от стотици години.
Световната здравна организация твърди, че неизбежно се доближаваме до равнището на полово излъчените инфекции от през 70-те години на ХХ век. Поне един милион от тези инфекции се популяризират всеки ден. Ще ви разкажем за остарели и нови венерически заболявания през днешния ден.

Хламидия

Появява се заради зараза с хламидия при всевъзможен тип секс: вагинален, анален, орален; и даже от майка на бебе. Обикновено се развива и протича без забележими признаци. Но в случай че не бъде открита в точния момент, съществува риск от неплодородие и доста други затруднения.

Ранното диагностициране оказва помощ за по-лесното лекуване. Симптомите нормално се появяват една до три седмици след инфекцията:
изпражненията се трансформират, стават тъмни и плътни;
има болежка по време на уриниране.

Ако инфекцията се случи по време на анален секс, в ректума може да се развие проктит, характеризиращ се с ректална болежка, кървене и обособяване.
При дамите болестта се диагностицира благодарение на остъргване на уретрата, намазки на цервикалния канал, вагината, ректума, фаринкса. Освен това при мъжете се изследва спермата.
Съветваме ви да се изследвате за хламидия годишно.

Срамни въшки

При това заболяване паразитите – въшките – най-често са прикрепени към окосмението по половите органи. Те могат да бъдат открити и по космите в подмишниците, мустаците, брадата и даже веждите. Проявява се посредством сърбеж. Можете да се болестите при непосредствен физически контакт, посредством забрадка, спално долни дрехи.

Генитален херпес

Предава се по въздушно-капков път, от майка на плода, при контакт. Често визира кожата, гениталиите. Има няколко типа:
1 вид. Обикновено се демонстрира на устните. Той се предава посредством слюнка, тъй че би трябвало да бъдете деликатни по време на орален секс.
2 вид. Засяга гениталиите, устната и аналната област. Предава се посредством сексуален акт.

Не се опасявайте, че може да хванете херпес през тоалетната седалка, плувния басейн. Това е невероятно. Но в случай че докоснете наранена част на тялото, най-вероятно ще “вземете” вируса.
Херпесът живее в тялото на съвсем всеки човек през целия живот. Той населява асимптоматично в нервните кафези, само че откакто се разболеете, незабавно се появява инфектиране към устните, гениталиите, ануса, особено за лека форма на болестта. При тежки и умерени форми пациентите с ХИВ нормално имат херпес. Температурата им се покачва, развива се лимфаденопатия.

Няма характерно лекуване за херпес. Обикновено се употребяват антивирусни средства.

Хепатит Б

Болест, която визира чернодробните кафези. Често се среща в хронична форма, само че също по този начин и в остра форма. Вирусът може да се откри в кръв, слюнка, сперма, вагинални и менструални течности.

Предава се посредством полов контакт, инжектиране с нестерилно съоръжение, по време на бременност и раждане.
Съществува ваксина против хепатит В, само че тя се предписва единствено от доктор и не дава 100% гаранция за отбрана против вируса. Съветваме ви да се подлагате на диагностика на всеки три до шест месеца.

Трихомониаза

Инфекцията с микроорганизъм посредством полов контакт. Ходът на болестта постоянно е асимптоматичен. Но в случай че все пак болестта се прояви, тогава можете да забележите:
смяна в секретите от гениталиите;
мъчително уриниране;
мъчителна еякулация;
дискомфорт по време на навлизане.

Води до затруднения по време на бременност и усилват вероятността от заразяване с вируса на човешката имунна непълнота. Може да продължи месеци и години.

ХИВ

Преобладаващият метод на заразяване е полов акт. Вирусът живее в кръв и сперма, вагинални и ректални тайни и кърма. Невъзможно е да се излекува изцяло ХИВ, само че лекарствената терапия може да помогне за понижаване на равнището на вируса в организма.

Всеки може да се защищити от зараза, в случай че:
употребява презервативи;
изхвърля медицински игли без повторна употреба;
приема постоянно антиретровирусни лекарства;
употребява персонални защитни средства.

Ако към този момент сте полово дейни, най-добре е да се изследвате за ХИВ на всеки 3 месеца. В случай на подозрение за контакт със инфектирано лице, първият тест се прави 4-6 седмици след сексуален акт.

Човешки папиломен вирус (HPV)

Доказано е, че HPV може да стане извършител на онкология, най-често рак на маточната шийка. Например всяка година в Русия повече от 15 хиляди диагнози рак на маточната шийка са разследване от човешкия папиломен вирус. Експертите предлагат слагане на ваксина.

Сифилис

Бактериална зараза, изискваща ранно лекуване за попречване на увреждане на органи и развиване на невросифилис. Честотата се усилва всяка година, изключително измежду хомосексуалистите.

Има три стадия в развиването на заболяването:
Появата на язва на мястото на контакт с патогена (генитална област, уста). Развива се в границите на 3-6 седмици.
Появата на недодялан кафяв или червен обрив по дланите или ходилата; подути лимфни възли, загуба на коса, загуба на тегло, болки в мускулите и главата, отмалялост, тресчица.
Необратими последствия – увреждане на мозъка, очите, нервната система.

Сифилисът може да бъде открит не по-рано от две седмици след контакт със инфектиран човек.

Гонорея

Болестта е рискова заради появяването на устойчивост на патогена към лекуването. И в случай че не прибягвате до антимикробни медикаменти, има развиване на последствия като:

Безплодие
Извънматочна бременност
Блокирани фалопиеви тръби
Симптоми на гонорея:
Болезнено уриниране
Течение от влагалището и ануса
Кървене сред менструалните цикли
Болка по време на дефекация
Сърбеж в ануса

Трябва да се ревизира за гонорея на всеки 3 месеца.

Менингококи

Бактерията все по-често се предава по сексуален път и се демонстрира като уретрит и инвазивна менингококова зараза.

Lymphogranuloma venereum

Регистриран във Англия, Франция и Холандия от 2004 година

Вирусът Зика

Първият случай на зараза е през 2008 година по време на сексуален акт сред мъж, който се е върнал вкъщи от Сенегал и брачната половинка му, която не е напуснала страната.

Вирус на ебола

След експлоадирането на ебола в Западна Африка са регистрирани случаи от 2014 до 2016 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР