Боеприпасите ще бъдат взети от запасите на американското министерство на

...
Боеприпасите ще бъдат взети от запасите на американското министерство на
Коментари Харесай

Байдън заобиколи американския закон, забраняващ предаването на касетъчни боеприпаси на други държави

Боеприпасите ще бъдат взети от запасите на американското министерство на защитата, а следващият пакет американска военна помощ за Украйна ще бъде разгласен по-късно през днешния ден, осведоми изданието, представено от Българска телеграфна агенция.

 

Стъпката, която ще заобиколи американския закон, забраняващ производството, потреблението и предаването на касетъчни муниции на други страни, ще бъде подхваната на фона на опасения, свързани с риска от закъснение на украинската контраатака против укрепилите се съветски войски и с намаляването на западните ресурси от стандартни муниции.

Решението бе оповестено след месеци на вътрешни диспути в американското държавно управление дали да бъдат доставяни на Украйна касетъчни муниции, които са неразрешени от множеството страни по света, в сходство с интернационална спогодба за възбрана на производството, съхранението и използването на касетъчни муниции от 2008 година

 

Байдън ще заобиколи американските закони, а съгласно чиновник на Белия дом Конгресът ще изтегли боеприпасите от съществуващите оръжейни ресурси според рядко употребена наредба на Закона за задгранична помощ, която разрешава на президента да дава помощ, без значение от бюджетните фондове или рестриктивните мерки за експорт на оръжие, стига самият той да реши, че това е от жизненоважен интерес за националната сигурност на Съединени американски щати.

 

Касетъчните муниции експлодират във въздуха над задачата, като при детонацията се освобождават от десетки до стотици по-малки заряди в необятен регион. Окончателното решение на Съединени американски щати да даде сходни оръжия на Украйна бе обявено през вчерашния ден първо от Асошиейтед прес.

 

Над 120 страни са се включили към конвенцията, забраняваща потреблението им като нечовешко, значително заради високия % на неексплодирали заряди, които заплашват както личните войски, по този начин и цивилните, постоянно десетилетия след края на военните спорове.

 

Съединени американски щати, Украйна и Русия, за която се твърди, че ги употребява интензивно в границите на войната в Украйна, не са страни по конвенцията. Осем от 31-те членки на НАТО, в това число Съединени американски щати, не са утвърдили конвенцията, отбелязва “Вашингтон пост ”.

 

“Хюман райтс уоч ” приканва Съединени американски щати да не доставят касетъчни муниции на Украйна на фона на известията, че Байдън ще ги включи в най-новия пакет с военна помощ за Украйна, отбелязва изданието.

 

Неправителствената организация прикани Русия и Украйна да спрат да употребяват касетъчни муниции в спора между тях и насочи апел към Съединени американски щати да не доставят такива муниции на Киев.

 

Украйна прикани членовете на американския Конгрес да окажат напън върху Белия дом да утвърди изпращането на касетъчни муниции за Киев. Американски представители споделят, че касетъчните муниции биха били дейно оръжие за Украйна против съветските сили, които са построили мощно укрепени позиции.

 

Белият дом съобщи през вчерашния ден, че даването на касетъчни муниции на Украйна е в развой на „ интензивно разглеждане “, а американски представители споделиха пред Ройтерс, че се чака администрацията да разгласи през днешния ден новия пакет с военна помощ, който ще включва тези оръжия.

 

Украинските и съветските сили са употребявали касетъчни муниции, които са предизвикали многочислени жертви измежду цивилното население, се споделя във вчерашен отчет на “Хюман райтс уотч ”, която прикани и двете страни неотложно да спрат да употребяват сходни оръжия.

 

Американски представители настояват, че всички муниции, предоставени на Украйна, ще имат понижен „ коефициент на неефективност “, което значи, че ще има доста по-малко неизбухнали заряди, които по-късно биха могли да доведат до гибелта на цивилни.

 

Доставката на касетъчни муниции за Украйна неизбежно ще аргументи дълготрайни премеждия на цивилните, съобщи “Хюман райтс уоч ”. Организацията предизвести, че потреблението на касетъчни муниции в региони с цивилни прави офанзивата безразборна, като се стига до нарушавания на интернационалното филантропично право.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР