БНБ отново излезе с голяма новина за лихвите. Основният лихвен

...
БНБ отново излезе с голяма новина за лихвите. Основният лихвен
Коментари Харесай

БНБ с голяма новина за лихвите. Промяната

БНБ още веднъж излезе с огромна вест за лихвите. Основният лихвен % (ОЛП) в България отново бе закрепен на по-високо равнище от Българската национална банка.

Считано от 1 май знакът е избран при 2.77%, или с 0.3 процентни пункта над априлското равнище. Това е осмото следващо месечно нарастване от предишния април насам, оповестява economic.bg
-->
Повишаването на ОЛП отразява покачващите се лихвени проценти при действително подписаните покупко-продажби от комерсиалните банки. Общо за месеците от октомври 2022 година до в този момент междинната рента се е покачила с 2.77%, защото преди този момент беше 0%. 

Темпът на повишаване на действителните лихви в България обаче наподобява непълен за Българска народна банка, която се тормози за пазара на заеми в страната, изключително при ипотечните. Преди три дни централната банка взе решение да удвои наложителните минимални запаси, които банките би трябвало да поддържат. От 1 юни съотношението резерви/пасиви (основно депозити), което би трябвало да се държи в Българска народна банка, скача до 10%. Месец по-късно би трябвало да бъде увеличено до 12%. По този метод се цели да се изземе наличен запас от комерсиалните банки, с цел да ограничи опцията им да кредитират клиенти. Статистиката към март сподели, че жилищното кредитиране чупи нови върхове.

Нивото на главната рента, която постоянно работи от първия до последния ден на съответния месец, няма директно отражение върху лихвите по депозитите и заемите в България. С увеличението ѝ обаче пораства законната рента за веселба както за физически лица, по този начин и за бизнеси. Тя се образува като общ брой от ОЛП и 10 пункта.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР