Близо три години след като купи Telekom Albania, българското дружество

...
Близо три години след като купи Telekom Albania, българското дружество
Коментари Харесай

Елвин Гури и Атанас Добрев продават албанския телеком ONE на близката до Орбан 4iG

Близо три години откакто купи Telekom Albania, българското сдружение притежател, в което по-голям дял има Елвин Гури, а останалите акции са на досегашния изпълнителен шеф на БТК Атанас Добрев, се е договорило да продаде оператора. Купувач ще е унгарската IT компания 4iG, която се свързва в интернационалните медии с Виктор Орбан.

Цената на договорката не е оповестена. При покупката телекомът, който към този момент се споделя ONE Telecommunications, се оценяваше на към 50 млн. евро. Последно оповестената облага преди налози, лихви и амортизации (EBITDA) е 20.8 млн. евро при доходи за 2020 година 68.1 млн. евро. Обичайно покупко-продажби за телекоми се подписват при оценка към 6-7 пъти EBITDA, тъй че евентуално в тази ситуация с ONE става въпрос за сума над 120 млн. евро.
Албанско-унгарско обединяване
ONE обслужва 1.36 млн. клиенти, което го прави втория по величина мобилен оператор в страната по този индикатор, като водач е Vodafone Albania, а трети е ALBTelecom. Компанията разполага с добре развита инфраструктура - 98.5% покритие на страната и 632 базови станции, подготвени за 5G технология, най-търсеният актив в телекомите през последните години.

Всъщност смяната на албанския телеком пазар ще е огромна. Причината е, че купувачът 4iG първо при започване на декември се е договорил да купи и 80% от ALBTelecom, в чиято благосъстоятелност присъединяване има и страната и е най-големият закрепен оператор в страната с общо доходи 58 млн. евро и EBITDA 17.4 млн. евро.
Реклама
В случай че двете покупко-продажби бъдат утвърдени от регулатора, това би направило унгарската 4iG безспорния водач на телеком пазара в Албания. В мобилната телефония общият пазарен дял в стойност би бил малко под 50%.

Вероятно при договорката за ONE самодейността е била от страна на унгарския покупател, който би платил награда за втория телеком. В медиите няма и информация българските вложители да са възнамерявали конкурентна процедура за продажба на присъединяване си.
Продавач и покупател
Сделката бе публично приключена няколко месеца по-късно. Междувременно Русев беше заместен като вложител от Атанас Добрев, тогава изпълнителен шеф на БТК. През лятото на 2020 година формалното име на компанията бе заменено на ONE Telecommunications. Преди това телекомът бе благосъстоятелност на Deutsche Telekom през дъщерната компания ОТЕ. Сделката стана посредством сдружението " Албания телеком инвест ", което държи 98.9% от всички акции в ONE Communications.

Купувачът 4iG е софтуерна компания, която неотдавна е свръхактивна с покупки в района. За 2020 година компанията регистрира доходи 57.7 милиарда маджарски форинта, или 160 млн. евро, и облага 5 милиарда форинти, или 13 млн. евро. Броят на чиновниците към края на 2020 година е 924, само че всички индикатори не взимат поради големия брой покупки на компанията през последните две години. Само за последните шест месеца бяха оповестени покупко-продажбите за ONE и ALBTelecom дружно с придобивания на унгарския телеком Antenna Hungaria, унгарското отделение на румънския телеком DIGI, както и бизнесът на Telenor в Черна гора, който бе благосъстоятелност на унгарската PPF, притежател на " Теленор " и bTV в България.
Реклама
Според Bloomberg 4iG има връзки с държавното управление на Виктор Орбан. Над 70% от приходите на компанията за 2020 година идват от контракти с страната. Пазарната капитализация към последното затваряне на борсата е над 230 млн. евро. Голям акционер в унгарското сдружение е, апетитен за доста непосредствен до Орбан олигарх. Той има връзки и с компанията, която желае да купи " Евронюз ".
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР