Близо три години, след като британците взеха решение да излязат

...
Близо три години, след като британците взеха решение да излязат
Коментари Харесай

Три години по-късно: Британските депутати решават сделката на Тереза Мей

Близо три години, откакто британците взеха решение да излязат от Европейския съюз, депутатите в Народното събрание на страната би трябвало да решат дали да поддържат реализирана преди броени часове в Страсбург договорка сред премиера Тереза Мей и Брюксел. Споразумението може да разчисти пътя за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, както е планувано на 29 март, написа AFP, представена от организация " Фокус ".
Във вторник английските народни представители би трябвало да преценяват дали постигнатите в понеделник промени са задоволителни или не, с цел да ги поддържат. Най-категорично срещу излизането от Съюза със договорка са радикалните последователи на Brexit в ръководещата Консервативна партия и техните съдружници от северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП).
Тяхната поддръжка ще бъде от решаващо значение при определянето на това дали договорката ще потъне или ще плава единствено 17 дни преди Англия да напусне Европейския съюз след 46 години, прекарани в Блока.
Всички погледи бяха ориентирани към основния прокурор Джефри Кокс, основния юридически консултант на държавното управление. Той разгласява настоящи препоръки по отношение на главната угриженост на искащите разлъка с Брюксел: дали новите съглашения от понеделник ще оставят Англия в капан в непрекъснат митнически съюз с Европейски Съюз срещу волята ѝ. Неговата присъда беше: и тази договорка на Тереза Мей не трансформира нищо.
Гласуването в Камарата на общините ще се състои в 19:00 часа локално време (21:00 българско).


Мей дойде в Страсбург късно в понеделник за диалози с водачите на Европейски Съюз в опит да избави контрактуваната от тях договорка за Brexit. След това двете страни оповестиха пакет от три елементи от правно обвързващи промени в остарялото съглашение.
Те са ориентирани към превъзмогване на основния проблем за английските депутати, когато те отхвърлиха договорката през януари: по този начин нареченият авариен проект за опазване на сухоземната граница сред Англия и Република Ирландия.
„ Сега е моментът да се обединим, да подкрепим усъвършенстваната договорка за Brexit и да осъществим инструкциите на британците “, сподели Мей. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи: „ Или тази договорка, или Brexit въобще може да не се случи. Няма да има трета опция “.
Късно в понеделник обаче от главната опозиционна партия във Англия – Лейбъристката, съобщи, че ще гласоподава против договорката. Споразумението „ не съдържа нищо, което се приближава до обещанията, които Тереза Мей даде на Народното събрание “, уточни водачът на групировката Джереми Корбин.
Това прави реакцията на бунтовното крило на Консервативната партия и ДЮП още по-важна. Ако договорката бъде отхвърлена, депутатите ще гласоподават в сряда дали Англия просто би трябвало да напусне на 29 март без никакво съглашение.
Този вид е изпълнен с стопански рискове и се поддържа единствено от твърдите последователи на развода. Ако депутатите гласоподават срещу сюжет " без договорка ", те ще гласоподават още веднъж в четвъртък, с цел да изискат закъснение на Brexit от Европейски Съюз.
Другите 27 страни ще би трябвало да поддържат удължаването единомислещо и да решат какъв брой време би трябвало да бъде обещано на Лондон и Брюксел, с цел да продължат още своите договаряния. Техните водачи ще се срещнат в Брюксел на среща на върха на 21-22 март.
Юнкер съобщи още в понеделник, че забавянето след изборите за Европейски парламент в края на май ще значи, че Англия ще би трябвало да взе участие във вота

Проблемната защитна мярка е предопределена да резервира границата на остров Ирландия - сред члена на Европейски Съюз Република Ирландия и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство - невидима и свободно течаща.
Ако не могат да се договорят нови търговски съглашения сред Англия и Европейски Съюз, Обединеното кралство ще се придържа прецизно към комерсиалните правила на Европейски Съюз, до момента в който страните не реализиран нова комерсиална договорка. Но тези, които поддържат Brexit, се опасяват да останат затворени в квазисъюз с Европа за неопределен срок.

Ирландският министър председател Лео Варадкар приветства новите гаранции, контрактувани през Мей и Юнкер. " Brexit е мрачен облак над нас в продължение на доста месеци - и изключително опасността от Brexit без договорка “, сподели той в изказване.
" Едно позитивно гласоподаване довечера може да отстрани този облак и да възвърне доверието и оптимизма във Англия, Ирландия и в целия Европейски съюз ".
Премиерът на Нидерландия Марк Руте също съобщи, че е удовлетворен от съглашението. „ Организиран Brexit е витално значим и за Европейски Съюз, и за Обединеното кралство. Надявам се, че Камарата на общините ще поддържа постигнатото от Тереза Мей съглашение. Няма опция ", сподели още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР