Близо година и половина крайнодясната "Братя на Италия" беше единствената

...
Близо година и половина крайнодясната "Братя на Италия" беше единствената
Коментари Харесай

Един единствен отдушник. Коя е крайнодясната партия, която може да оглави Италия наесен

Близо година и половина крайнодясната "Братя на Италия " беше единствената съпротива на властта в Рим. Днес тя може да се трансформира от предпоследна партия с 4,4% поддръжка през 2018 в първа политическа мощ на предварителните избори през септември.

След на необятната коалиция на Марио Драги, Италия е изправена пред предварителни парламентарни избори на 25 септември. Очаква се на тях да се случи най-силният завой към крайнодясно ръководство в Западна Европа от десетилетия.

Сочена за идващ министър председател на Италия е Джорджия Мелони - водач на крайнодясната "Братя на Италия ", която на постоянните избори през 2018 година влезе в Народното събрание с поддръжка от едвам 4,4%. След като остана единствена опозиционна партия през предходната година обаче, тя може да събере задоволително поддръжка, с цел да бъде първа наесен съгласно.

Това слага под въпрос както запазването на външнополитическия курс на Рим по отношение на Москва, по този начин и приемането на значими законодателни ограничения, нужни на Италия, с цел да получи 200 милиарда евро по Плана за възобновяване.
Коя е Мелони
Джорджия Мелони е 45-годишен публицист и политик. От 2014 оглавява „ Братя на Италия “. От 2006 година е член на Камарата на депутатите на Италия, а сред 2008 и 2011 е министър на младежта в четвъртото държавно управление на някогашния министър председател Силвио Берлускони .

„ Мелони е деятел в пост-фашистката политика от младостта си “, споделя Пиеро Игнаци , почетен професор в университета в Болоня, пред France24.
Идентичността на партията в по-голямата си част е обвързвана с пост-фашистките обичаи.проф. Пиеро Игнаци
„ Идентичността на партията в по-голямата си част е обвързвана с пост-фашистките обичаи. Но нейната платформа смесва тази традиция с някои съществени консервативни хрумвания и неолиберални детайли като свободния пазар “.

Партията ѝ е основана през 2012 година, само че се корени в други, по-стари пост-фашистки придвижвания, в това число в Италианското обществено придвижване, учредено през 1946 година от поддръжници на екзекутирания деспот Бенито Мусолини.

„ Братя на Италия “ е мощно срещу имиграцията, афишира се за строго лимитирана визия за национална еднаквост и осъжда ЛГБТ „ лобитата “ в западните страни.
С кого ще ръководи
През февруари 2021 Драги сформира необятна коалиция, в която влязоха съвсем всички парламентарно показани партии, както и технократи. Това стана след рухването на държавното управление на Джузепе Конте.

74-годишният Драги получи необятна поддръжка и е именуван Супер Марио, откакто се оправи с рецесията в еврозоната като началник на Европейската централна банка, а по-късно и с икономическото възобновяване от пандемията от ковид.

Единствената партия, която не поддържа Драги, е точно "Италиански братя " на Мелони.

"В продължение на година и половина всички негодувания и несгоди на италианците имаха един единствен отдушник - „ Братя на Италия “ ", споделя историкът Марк Лазар за France24.

"Ето за какво тя имаше огромен триумф на локалните избори и в този момент, съгласно анкетите, е една от водещите политически партии в страната. "
 Бившият италиански министър-председател и водач на партията
Последните социологически изследвания демонстрират, че се чака Мелони да завоюва изборите с над 22% поддръжка, като се планува доста непосредствен резултат на Демократическата партия, водена от Енрико Лета . Според социологическите изследвания тя може да ръководи, в случай че се съюзи с групировка „ 5 звезди “ и други дребни леви и центристки партии. Лета обаче е казвал, че не би се съюзил с „ 5 звезди “.

Мелони от своя страна може да разчита на сигурната поддръжка на дясноцентристката „ Форца Италия “ на Берлускони и дясната „ Лига “ на Матео Салвини .

Международни издания акцентират, че в случай че Мелони завоюва и стане министър председател на Италия, тя би стигнала по-далеч от крайнодясната Марин Льо Пен , която загуби два пъти от Макрон на президентските избори във Франция.
Какво ще стане с стопанската система
Италия е страната, с която е контрактувана най-голяма сума по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ) – 200 милиарда евро , нужни за възобновяване на стопанската система след пандемията, както и в изискванията на интернационална икономическа рецесия.

Страната към този момент е получила 46 милиарда, които включват задатък и първи транш, като сега се чака оценката на Европейската комисия (ЕК)на настояването за втория транш.

С разпадането на държавното управление на Драги поражда въпросът дали Италия ще успее да извърши в период поетите задължения към Европейска комисия, с цел да получи средствата по националния си План.

В и България, която преди предварителните избори ще остане краткотрайно без работещ парламент, който да одобри обещаните законодателни ограничения.
Ще се обърне ли Рим към Кремъл
„ Братя на Италия “ симпатизира намерено на унгарския министър председател Виктор Орбан, както и на „ Национален фронт “ на Льо Пен. Тя е близка и с испанската крайнодясна партия "Вокс ". Мелони даже агитираше гласоподаватели на испанската партия по време на предизборната ѝ акция в самостоятелна област Андалусия.

„ Да " на сигурността на границите! "Не " на всеобщата имиграция! “, сподели тя тогава.

„ Да " на нашата цивилизация! И "Не " на тези, които желаят да я унищожат! “.
 Мелони се ръкува с унгарския министър председател Виктор Орбан по време на срещата им в постройката на Народното събрание в Будапеща, Унгария, 28 февруари, 2018.
Предвид обичайно антиевропейската настройка на крайнодесните партии в Европа близостта на "Братя на Италия " с други сходни течения на континента кара мнозина да се съмняват, че Мелони може да смени курса на Рим по отношение на Москва във връзка с войната в Украйна

За момента Мелони твърди, че няма да промени прозападната позиция на страната, ако партията ѝ поеме властта и че Италия не може да „ мисли за индиферентност, без това да има последици “.

„ Както към този момент е показвано с позицията (на "Братя на Италия ") по отношение на Украйна, няма мотив за боязън “, сподели тя, представена от Политико.

Въпреки това не е несъмнено какви дейности би подхванала поради настройката на част от гласоподавателите си, както и на евентуалните си съдружни сътрудници.

Скорошно изследване на Европейския съвет за интернационалните връзки, представено от Уошингтън пост, разказва гласоподавателите на Мелони като по-скептични по отношение на войната в Украйна, в сравнение с нейните изказвания допускат. Повече от половината от гласоподавателите ѝ съгласно проучването са срещу изпращането на оръжия в Украйна, а повече от 30% упрекват Запада и Украйна за войната.

Друг фактор са евентуалните сътрудници „ Лига “ и „ Форца Италия “, които се опълчиха на изпращането на оръжия за Украйна по-рано тази година.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР