Близо една пета от гласовете за Григорова са десни -

...
Близо една пета от гласовете за Григорова са десни -
Коментари Харесай

Откъде дойде подкрепата за Ваня Григорова

Близо една пета от гласовете за Григорова са " десни " - от гласоподаватели на ПП-ДБ и ГЕРБ Вотът за Васил Терзиев се отличава с максимален дял на висшисти и на младежи Половината гласове за Вили Лилков идват от последователи на ПП-ДБ
Лявата икономистка, синдикалистка и активиска Ваня Григорова несъмнено сервира изненада, като съумя да се класира втора на локалния избор в столицата. Това от една страна се дължи и на цялостната липса на социологически изследвания преди изборите, които да разкрият настроенията на гласоподавателите в София, по тази причина и възходът й наподобява непредвиден. Но той сигурно е действителен - преди 4 години на изборите на Европейски парламент тя се яви като самостоятелен претендент и завоюва едвам половин % от гласовете, а в неделя защитничката на прогресивната данъчна промяна, съветския газ и Паметника на Съветската войска взе над 20% от вота в другояче " синята " София и изпревари претендента на ГЕРБ Антон Хекимян.

Анализатори и политолози в изборната нощ не бяха единомислещи за повода за триумфа й - съгласно едни тя е влезнала в ролята на магнит за углавен избор за недоволните от избора на претендентите на ГЕРБ и ПП-ДБ; съгласно други част от триумфа й е в това, че зад нея този път застанаха множеството леви обединения и по този начин соцносталгията и благосклонностите към Русия се канализираха в една посока , съгласно трети чарът й е изиграл значима роля. Всъщност Григорова мъчно получи поддръжката на централното управление на Българска социалистическа партия, само че с класирането си на балотаж тя освен повдига посмачканото изборно самочувствие на социалистическата партия, само че обезпечава и положително посланичество на подкрепилата я съвкупна левица в Общинския съвет, която ще бъде трета мощ.

Това, което данните на социологическите организации могат да покажат въпреки всичко, е от кое място Ваня Григорова композира своята поддръжка. И тя е много шарена: най-малко половината от гласувалите за нея действително не са гласоподаватели на Българска социалистическа партия, или най-малко не са дали своят вот за партията на Корнелия Нинова на последните избори през април 2023 г, сочат профилите от екзитпола на " Алфа Рисърч ". Вторият максимален източник на гласове за Григорова е " Възраждане " - към 16% от вота й идва от симпатизанти на проруската националистическа партия, които очевидно са я припознали повече в сравнение с претендента на партията на Костадин Костадинов в София.
Реклама
Особено любопитен факт е обаче, че съвсем една пета от гласовете за лявата кандидатка идват от дали своят вот през април за " Продължаваме промяната - Демократична България " - 12%, и 6 % от тези за ГЕРБ. Три % от хората, дали вота си за " ИТН ", също са решили да я поддържат.

Ваня Григорова, предстоящо, се е харесала най-вече на по-възрастните, като 46% от гласовете за нея са от гласоподаватели над 60 години, а гласовете от младежи под 30 години са едвам 6% - минимален дял спрямо всички останали претенденти. Тя е съумяла да активизира в по-малка степен избор от високообразования електорат спрямо Васил Терзиев и Вили Лилков, само че за сметка на това има най-голям дял на избор от хора с главно и по-ниско обучение - 5%.

Данните на " Алфа рисърч " демонстрират още, че 90% от вота за претендента на ПП-ДБ-Спаси София Васил Терзиев е от последователите на обединяването, участващо в ръководството на страната, само че той е привлякъл и 4% гласоподаватели на ГЕРБ на предишните избори, по един % от Българска социалистическа партия и " ИТН " и три % от " други партии ".

Усърдно раздухваните в доближените до ГЕРБ медии кавги към фамилията на Терзиев и принадлежността на татко му към някогашната Държавна сигурност, наподобява, са дали своя резултат и част от последователите на ПП-ДБ са предпочели да поддържат претендента на " Синя София " Вили Лилков. Около 43 % от неговите гласове са от гласоподаватели на ПП-ДБ, а 22 % - на ГЕРБ. Привържениците на " други " партии 29 % също способстват за вота в поддръжка на Лилков.
Реклама
Кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян от своя страна е получил главно партийна поддръжка - 89% от последователи на партията на Бойко Борисов.

Кандидатът на " Възраждане " Деян Николов също е бил подсилен от хора, дали своят вот за партията на Костадин Костадинов на последните парламентарни избори - 80 %, само че той събира гласове и от ГЕРБ ( 7%) и от " Продължаваме промяната - Демократична България " (6% ).

Що се отнася до образователите профили, най-вече поддръжка от хората с висше обучение е получил Васил Терзиев - 82 %. Същият % са и вишистите гласоподаватели на Вили Лилков.

65% от вота за Терзиев издва от хора сред 31 и 60 години , малко по-нисък е процентът при Вили Лилков и понижава още при Антон Хекимян и Ваня Григорова. Най-висока поддръжка измежду най-младите има Терзиев - 17% от гласувалите за него са под 30 година, до момента в който при Хекимян са 10%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР