Близо четвърт милион къса цигари и над 42 кг тютюн

...
Близо четвърт милион къса цигари и над 42 кг тютюн
Коментари Харесай

Хванаха цигари и тютюн, скрити в бойлери

Близо четвърт милион къса цигари и над 42 кг тютюн за пушене, укрити в бойлери и опаковани като тонер касети, задържаха през юли и август митнически чиновници при инспекции на колета, предопределени за Англия. Това оповестиха от Агенция " Митници ", написа " Монитор ".

75 600 къса (3390 кутии) цигари, както и над 42 кг тютюн, облепени с български акцизни бандероли, са открити в интервала 07-10.07.2020 година при инспекции на колета в София.

Според заявеното в документите към пратките пакетите съдържали бойлери.

В хода на инспекциите митническите чиновници от Групово дело МРР – Авиоконтрол, открили, че бойлерите са изпразнени от вътрешните им детайли, а празните им кожуси са напълнени с тютюневи произведения от регистрирани марки.

Открити са 75 600 къса (3390 кутии) в общо пет колета, както и 1064 пакетчета от 40 грама тютюн за пушене и общо тегло над 42,5 кг. Откритите тютюневи произведения са били облепени с български бандероли.

В интервала 12 - 18.05.2020 година бяха спрени и други сходни колета, предопределени за Англия и съдържащи девет 50-литрови бойлера. След осъществен физически надзор от митнически чиновници на териториален отдел МРР – Дунавска, са арестувани общо 152 000 къса цигари с български бандерол, само че без изискуемите документи по ЗАДС.
През юли и август митнически чиновници от бранш „ Авиоконтрол “ към Групово дело МРР на Агенция „ Митници “ откриха и две колета, ориентирани още веднъж към Англия, в които цигари са били укрити в самостоятелни пакетчета за тонер касети.

При двата случая са открити общо 16 180 къса (809 кутии) цигари с български бандероли. В товарителниците е било разказано, че пратките съдържат тонер с оповестена стойност близка до действителната, а самите самостоятелни пакетчета били брандирани с известна марка мастила за копирни машини. Общото количество на арестуваните тютюневи произведения при инспекциите е 243 780 къса, както и 42,560 кг тютюн за пушене в 16 колета с бойлери и две с тонер.

По случаите са формирани административно-наказателни производства за нарушавания по член 112а от Закона за акцизите и данъчните хранилища.

Предвидените санкции са санкция за физическите лица от 1000 до 4000 лева, а за юридически лица и еднолични търговци имуществената глоба е от 2000 до 6000 лева при първо нарушаване.

Подобни опити за незаконно изпращане на тютюневи произведения са подбудени от разликата в продажните цени сред България и Англия, разясняват от Агенция „ Митници “ и допълват, че цигарите и тютюнът, облепени с български бандерол, са предопределени за ползване на локалния пазар и не е позволено тяхното изпращане като пратки зад граница, а в багажа на пасажери преносът им е мощно стеснен до избрани предели (40 кутии за пътуващи към други страни от ЕС) за персонално ползване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР