Близо 8000 общински съветници - бивши и настоящи, ще обявят

...
Близо 8000 общински съветници - бивши и настоящи, ще обявят
Коментари Харесай

Близо 8000 общинари обявяват имуществото си пред Антикорупция

Близо 8000 общински съветници - някогашни и сегашни, ще разгласят своето имущество пред антикорупционната комисия. Това стана ясно на семинар, отдаден на битката с корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество в интерес на страната.

5400 са новоизбраните съветници, които ще подадат декларация за имотното си сътояние до един месец след стъпването си в служба. Законът задължава същото да сторят и някогашните членове на локалните парламенти, които подават изходяща декларация до 15 май. Въпреки че преди година имаше концепция съветниците да отпаднат от кръга на проверяваните, с цел да се облекчи работата на институцията, те останаха и в този момент ще бъде проучено и тяхното имотно положение.

Освен общинарите още близо 4500 хора, заемащи висши управителни постове в страната, са задължени да заявяват своето имане, това на половинките си и малолетните деца. През 2018 година комисията ревизира близо 10 хиляди души.

15 инспектори от КПКОНПИ са били част от първия випуск, приключил магистратура по антикорупция в УНСС, стана ясно още на форума. Общо дипломиралите се са 20 души.

180 малчугани от предучилищните групи на детските градини в Перник и Костенец пък са се присъединили в пилотния план за антикорупционно образование на децата, заяви специалистът Трифон Трифонов, който е един от създателите му. При завършването децата получили медали.

" Около 80% от рекомендациите, които КПКОНПИ направи във връзка с законопроектите на изпълнтелната власт, бяха признати ", разгласи още Трифонов. Една от функците на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), каквото е цялото название на институцията, е да следи дали в подготвяните правни правила, не е заложено корупционно държание. Според Трифонов казусът обаче е, че липсват последствия в случаите, когато препоръките на комисията не се спазят.

Той напомни, че сега в съдилищата се водят каузи за конфискация на имущество по три антикорупционни закона, като първият е от 2005 година За да се подаде иск в съда разминаването сред действително притежаваното и заявеното би трябвало да е в размер на 150 хиляди лв. за последните 10 години. Според първия закон към правосъден иск се минаваше след влезнала в действие присъда, само че при разминаване от 60 хиляди лева за 25 години. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР