Близо 800-годишен средновековен търговски кораб е открит в архипелага Фялбака

...
Близо 800-годишен средновековен търговски кораб е открит в архипелага Фялбака
Коментари Харесай

Oткриха неизвестен средновековен кораб, потънал през 13-и век

Близо 800-годишен феодален търговски транспортен съд е открит в архипелага Фялбака в окръг Бохуслан, Швеция. Останката, дълга към 10 метра и необятна 5 метра, е ситуирана на тинестото дъно в плитък залив близо до лодките на летните посетители и е открита повече или по-малко инцидентно от екип археолози от Гьотеборгския университет с група техни сътрудници на свободна процедура. Екипът имал информация за друго корабокрушение от XVII век, само че вместо това разкрил нещо по-ценно.

Според морския археолог Стафан декор Арбин до момента във водите на Швеция са открити единствено десетина потънали кораба от XIII век. Това е освен най-старото изобретение в окръг Бохуслен, само че и едно от най-старите в цяла Европа, оповестява " Dagens Nyheter ".

Фон Арбин добави, че корабът евентуално се е запалил преди да потъне, защото в него са открити овъглени предмети. Все още не е известно дали става въпрос за случай или за неприятелски акт. Не е изключено да става дума за пиратска офанзива за да се получи достъп до стоките на борда.

В първичния си тип корабът може да е бил дълъг до 20 метра. Анализирайки дървесината от потъналия транспортен съд, дендрохронологът Аоиф Дейли от Института " Саксо ", Копенхаген, съумява да откри, че той е издигнат от дъбове, отсечени сред 1233 и 1240 година Анализът демонстрира освен възрастта на дървесината, само че и мястото на генезис. Той е построен от дървета от Северозападна Германия и по този метод е обвързван с могъщата Ханзейска лига, на която се пада огромен дял от търговията в средновековна Северна Европа и която през Средновековието е направлявала огромна част от търговията в Балтийско море и отвън него.

През Средновековието Бохуслен е бил част от Норвегия и по крайбрежието му са се простирали значими търговски пътища, обслужвани от кораби, които са се отправяли от Балтийско море към Британските острови или надолу към континента.

Средновековните моряци не са разполагали нито с карти, нито с компаси и е трябвало да разчитат напълно на личните си знания или на локалните лоцмани. Те са следвали брега колкото е допустимо по-дълго и са избягвали да плават през нощта. Когато се стъмнело, моряците търсели леговище в локалните пристанища или предпазени заливи като този във Фялбака.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР