Близо 72 хил. тона манганови руди и концентрати е изнесла

...
Близо 72 хил. тона манганови руди и концентрати е изнесла
Коментари Харесай

България неочаквано се оказа износител на манган

Близо 72 хиляди тона манганови руди и концентрати е изнесла България за последните три години и половина, макар че единственият производител в страната е във банкрут, а импорт съвсем няма. Изненадващите цифри се виждат в отчет на SeeNews за минната и металургичната промишленост в България, основан на данни на Световния търговски център (ITC), и се удостоверяват от отчасти наличната статистика на Евростат. От отрасловото Министерство на енергетиката потвърдиха, че рандеман в страната няма, само че не можаха да кажат от кое място идва износът. Националният статистически институт от своя страна не дава детайлна информация, а единствено систематизирани данни.

Случаят е забавен, тъй като манганът беше включен в последния лист на Европейската комисия с сериозни материали. Освен в стоманодобива той се употребява и за производството на акумулатори. Какво демонстрират числата След като експортът на маганови концентрати съвсем стопира за две години, през 2021 година България изнася 23.8 хиляди тона, а идната година количеството скача с 35.7% до 32.4 хиляди тона. За първите шест месеца на тази година също има продажби на открито - 10.6 хиляди тона. Това демонстрират огледални данни на ITC, т.е. предоставени от страните, които внасят от България, представени в отчета на SeeNews.

Почти цялото количество е доставено в Чехия, най-малък износ има и към Словакия и Грузия. Незначителният импорт в България пък идва главно от Китай, както и малко от Белгия, само че цялото количество от началото на 2020 година доникъде на 2023 година е под 700 тона. Без произвеждане В същото време единственият производител на манган в страната - " Евроманган ", която оперираше находището " Оброчище " край Добрич, е в неплатежоспособност от 2020 година Любопитна детайлност е, че компанията към момента участва в Националния концесионен указател, както и в листата на Министерството на енергетиката на концесиите за рандеман. Договорът беше подписан през 1999 година и на практика изтича през 2024 година, само че съгласно Закона за подземните благосъстояния той се приключва при банкрут на концесионера.

Мангановата мина край Добрич е неизползваема - поради прекъсването на тока галериите са наводнени от подпочвени води, което е категорично посочено и в обявата на синдика за продажба на активите. Същото беше доказано и от енергийното министерство. Значителни количества концентрат в складовете на компанията също не би трябвало да има - от документите по делото за неплатежоспособност се вижда, че в салдото участват едвам 328 тона подготвена продукция, само че даже за нея движимостите лица не се ангажират да кажат дали е налична.
Реклама
Концесионният контракт на " Евроманган " няколко пъти беше спиран поради неплатени хонорари към страната. Междувременно няколко кредитора заведоха дело за оповестяване в неплатежоспособност, което стана с решение на съда през 2020 година Самата компания беше с неразбираема благосъстоятелност, като документите водеха към офшорни сдружения.
Свързани публикации Енергийното министерство отново спря концесията на мина " Оброчище " 20 февруари 2019, 10:00 Концесията за мина " Оброчище " е краткотрайно спряна 5 юни 2017, 12:45 Концесионерът на мина " Оброчище " " Евроманган " е декапитализиран 22 март 2017, 18:15
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР