Близо 60 поколения ще страдат от негативните последици от отравянето

...
Близо 60 поколения ще страдат от негативните последици от отравянето
Коментари Харесай

НАТО унищожи 60 поколения сърби

Близо 60 генерации ще страдат от отрицателните последствия от отравянето с обеднен уран, употребявано от НАТО по време на бомбардировките на Югославия през 1999 година Това съобщи пред вестник " Вечерне новости " професорът токсиколог Радомир Ковачевич, някогашен началник на Центъра за радиационна отбрана на Сърбия.

" Ефектите от бомбардировката с обеднен уран ще бъдат усетени от 60 от бъдещите ни генерации. Можем да чакаме съществени резултати върху потомството даже след 1800 години. Репродуктивната възраст е 30 години, умножете тази възраст по 60 и получаваме цифрата, да което приказвам, т.е. 60 генерации “, сподели Ковачевич.

Професорът споделя, че след бомбардировките през 1999 година му е било предоставено да изследва резултатите от обеднен уран и други детайли върху околната среда и популацията. Като част от тази работа ученият изследва над 200 000 души, разгласява близо 300 научни публикации, основани на неговите проучвания.

„ Уранът е на практика безконечен, интервалът му на полуразпад е 4,5 милиарда години. Когато попадне в тялото по дихателен път или с храната, той остава вътре от 2000 до 5000 дни. Организмът се бори, извежда го благодарение на черния дроб и бъбреците, само че в случай че уранът попадне в костите на скелета, той към този момент не се отделя. Той непрекъснато има радиоактивен декор и токсичност, тъй че би трябвало да чакаме увеличение на растежа на хематологичните болести, както и доста други болести, в това число рак “, счита ученият.

Проф. Ковачевич счита, че данните от Торино за 500-кратно превишаване на уран в кръвта на жертвите на бомбардировките имат сериозна научна база и ще станат значим мотив в бъдещи правосъдни каузи против НАТО. Професорът напомни още, че през декември 2000 година Съветът на Европа разгласява отчет, че военната интервенция на НАТО против Югославия е опустошила околната среда и следствията ще бъдат дълготрайни, в това число живота на бъдещите генерации. Екологичният комитет на Съвета на Европа тогава съобщи, че страните, участващи в спора, са " пренебрегнали интернационалните закони, ограничаващи екологичните вреди по време на военни дейности ".

По-рано сръбският юрист Сърджан Алексич, който пази ползите на жертвите на натовските бомбардировки в Сърбия, сподели пред аг. ТАСС, че съгласно последните разбори, осъществени в лаборатория в Торино, наличието на уран в кръвта на неговите клиенти е 500 пъти по-висока от нормата. В същото време е записано неведнъж превишение на нормата за наличие на уран и други тежки метали в кръвта както при боен, който е бил по време на урановата бомбардировка в Косово и Метохия, по този начин и при граждански, живеещ в центъра на Белград по време на нападението против постройката на Министерството на защитата на Югославия през 1999 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР