Близо 500-годишна историческа мистерия е на път да бъде разкрита.

...
Близо 500-годишна историческа мистерия е на път да бъде разкрита.
Коментари Харесай

Сензационно! Откриха костите на Мона Лиза

Близо 500-годишна историческа тайнственост е на път да бъде разкрита. Археолози считат, че са разкрили останките на Лиза Джералдини по-известна като Мона Лиза от картината на Леонардо да Винчи.

След няколкогодишни изследвания на манастира Санта Орсола край Флоренция, италиански учени имат вяра, че измежду заровените са намерили костите на Лоза Джералдини дел Джокондо, която съгласно историците въодушевява Леонардо да Винчи за най-прочутия му шедьовър.

Експертът Силвано Винчето е провел проби с въглерод на находката, с цел да дефинира интервала, през който е живяла умрялата.

Данните демонстрират, че тя е била заровена през 1542 година, когато е била на 63-годишна възраст.

След гибелта на брачна половинка си, евентуалната Мона Лиза е била преместена в гробницата на щерка си – Мариета, която е била монахиня.

Шансовете това да е загадъчната Джоконда на Леонардо да Винчи са доста огромни – споделя Силвано Винчето, който е шеф на Националния комитет по историческо, културно и естествено завещание.

Историци и антрополози поддържат неговите думи, само че все пак предстоят още разбори на откритите кости. Новите технологии ще разрешат да се възвърне цифрово лицето на заровената жена единствено по нейния череп.

Вековете подземен са увредили пагубно ДНК-материала на нейните синове, заровени до нея – Бартоломео и Пиеро, поради което по-подробно проучване на цялата гробница ще е допустимо след години.

Останките на хипотетичната Джоконда също не са в чудесно положение, поради което към момента не може да бъде доказано, че това е дамата със загадъчна усмивка от картината на Леонардо да Винчи.

Историците са сигурни, че дамата се е казвала Лиза дел Джокондо, защото през 2005 година бе открита 500-годишна записка от държавен служител, която разкри името на дамата от известната картина.

Мона Лиза е най-прочутата творба на Леонардо да Винчи и една от най-популярните картини, рисувани в миналото. Всяка година близо 6 милиона души посещават музея Лувър в Париж, с цел да я видят.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР