Близо 384 млн. хора страдат от хронична обструктивна белодробна болест

...
Близо 384 млн. хора страдат от хронична обструктивна белодробна болест
Коментари Харесай

Тихият убиец - най-големите митове за ХОББ?


Близо 384 млн. хора страдат от хронична обструктивна белодробна болест в международен мащаб. До 2030 година тя ще се трансформира във втората водеща причина за гибел в света. Това демонстрират данните на Европейската федерация за алергични и белодробни заболявания, предоставена от експертите от Клиниката по пропедевтика на вътрешните заболявания в УМБАЛ „ Александровска “.

Днес означаваме Световния ден за битка с ХОББ.

Заболяването, наречено не инцидентно Тихия палач , е постоянно срещано. То лимитира притока на въздух до белите дробове, предизвиква инфектиране и увреждане на белодробната тъкан, притеснение на дихателните пътища. Всичко това затруднява дишането на болните. По-голяма част от тях биват диагностицирани на възраст над 40 години.

Въпреки, че има забележителен прогрес в лекуването на ХОББ у нас, би трябвало възстановяване на контрола на болестта и качеството на живот на болните, безапелационни са експертите.

Ето най-резпространените легенди за хроничната обструктивна белодробна болест, както и обстоятелствата, които ги развенчават:

Задухът е единственият признак на ХОББ

Той е единствено част от признаците, само че съществуват и други, които могат да накарат хората да потърсят лекарска помощ и да получат навременно лекуване . Това са лесна отмалялост, продължителна кашлица , гръдни инфекции, обособяване на храчки (предимно сутрин), хрипове, мъчно нанагорнище на стълби и други.

ХОББ е същото като астма

Погрешно е схващането, че хроничната обструктивна белодробна болест и астмата са едно и също заболяване. Те имат сходни признаци, само че се разграничават доста. Ролята на лекаря е да сложи вярната диагноза на пациента.

ХОББ се среща единствено при по-възрастни хора

Най-често болестта се среща при хората към 40-годишна възраст, само че може и по-рано. Има и доста случай, при които болните не знаят, че имат ХОББ и са диагностицирани едвам след 50 или 60-годишна възраст.

Тютюнопушенето е единствената причина за пораждане на ХОББ

То е една от аргументите, само че не и водеща. Замърсяването на въздуха се счита за най-големия провинен. Излагането на второстепенен пушек, химикали, прахуляк и нездравословни замърсители също могат да провокират появяването на заболяването.

Физическите извършения утежняват положението на страдащите от ХОББ

Този мит също не е правилен. Пулмолозите дори предлагат физическата интензивност. Разбира се, упражненията би трябвало да бъдат деликатно подбрани със експерт, осведомен със спецификата на болестта.

Свързани публикации.. Близо 10% от българите страдат от ХОББ 0 ХОББ – зной, който изсмуква силата ни 0 ХОББ – по какъв начин се слага диагнозата и какво е лекуването? 0
Телесното тегло не въздейства на ХОББ

Както към този момент казахме, придвижването оказва помощ на болните. То спомага и за поддържането на здравословно тегло , което е значимо за облекчение на признаците при ХОББ.

Нищо не може да се направи за лекуването на ХОББ

Все още няма средство, с което да се излекуваме изцяло от хроничната обструктивна белодробна болест. Но у нас съществува многообразие от лекарства , които може да одобряваме и с тях да облекчим положението си. Нужно е единствено да получим нужната поддръжка от експерт, който да ни назначи нужната терапия.

*Данните са на Европейската федерация за алергични и белодробни заболявания, предоставени от Александровска болница
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР