Близо 30% от бизнес лидерите смятат, че световният икономически растеж

...
Близо 30% от бизнес лидерите смятат, че световният икономически растеж
Коментари Харесай

Проучване: Все повече бизнес лидери губят вяра в глобалния икономически растеж

Близо 30% от бизнес водачите считат, че международният стопански напредък ще намалее през идващите 12 месеца . Това е рекордно скептичен резултат − съвсем 6 пъти по-висок от миналогодишните 5%. Такива са резултатите от 22-рото световно изследване на PricewaterhouseCoopers (PwC) измежду бизнес водачите. Тази година в допитването участваха над 1300 изпълнителни шефове от целия свят. Най-важните резултати бяха показани на Световния стопански конгрес в Давос, на който основни политически водачи обаче не участваха.
И въпреки всичко резултатите не са толкоз обезкуражаващи, настояват от организацията. 42% от участниците виждат опция за по-добър стопански напредък през идващите години, макар че този % е доста по-нисък от рекордните 57% през 2018 година Като цяло, вижданията на изпълнителните шефове за международния стопански напредък тази година са по-поляризирани, само че наклонността е надолу. Най-ясно изразена е смяната в Северна Америка, където оптимизмът спада от 63% през 2018 година до 37% в този момент. Близкият изток също отбелязва огромен спад от 52% на 28% заради нарасналата районна икономическа неустановеност.
Съединени американски щати резервира позицията си като максимален пазар за напредък с 27%, което е забележителен спад от 46% през 2018 година Вторият най-атрактивен пазар, Китай, също регистрира спад до 24% по отношение на 33% през 2018 година Индия е изгряващата звезда в листата тази година, като неотдавна задмина Китай като най-бързо разрастващата се огромна стопанска система.
„ Мнението на бизнес водачите за световната стопанска система отразява най-мащабните стопански трендове, като поправя прогнозите за 2019 година надолу”, разяснява Боб Мориц, световен ръководител на PwC. „ С повишаването на напрежението в търговията и протекционизма е ясно, че увереността в бъдещия стопански разцвет понижава “.
Съединени американски щати резервира водачеството си като водещ пазар за напредък през идващите 12 месеца. Много бизнес водачи обаче се насочват и към други пазари, което се отразява в забележителния спад на тези, избрали Съединени американски щати – от 46% през 2018 година до едвам 27% в този момент. Китай съкратява дистанцията, само че известността на този пазар също бележи спад – от 33% през 2018 година до 24% през 2019 година

Търговските спорове, политическата неустановеност и протекционизма заменят тероризма, изменението на климата и увеличението на данъчната тежест в листата на десетте най-големи закани за напредък.
88% от изпълнителните шефове, които са „ извънредно загрижени “ за комерсиалните спорове, са изключително неспокойни във връзка с комерсиалните въпроси сред Китай и Съединени американски щати.

Въпреки милиардите долари, вложени в ИТ инфраструктура, изпълнителните шефове към момента не получават изчерпателни данни, които да им оказват помощ за вземането на основни решения за дълготрайния триумф и резистентност на техния бизнес. Относно оправянето с казуса „ липса на умения “, изпълнителните шефове се съгласяват, че няма бързо решение. 46% считат, че отговорът се крие в спомагателни образования и забележителна преквалификация.

85% от изпълнителните шефове са съгласни, че AI ще промени фрапантно бизнеса им през идващите 5 години. Близо 2/3 считат, че AI ще има по-голямо влияние от интернет. Въпреки това 23% от бизнес водачите към момента нямат проекти за потреблението на AI. Други 35% „ възнамеряват да го създадат “ през идващите 3 години. 33% са подхванали „ доста стеснен метод “. По-малко от 1 на всеки 10 изпълнителни шефове е въвел AI в необятен мащаб, излиза наяве още от резултатите в изследването на PwC.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР