Близо 3 500 000 лева са средствата, пренасочени по предложение

...
Близо 3 500 000 лева са средствата, пренасочени по предложение
Коментари Харесай

Над 3 млн. лева финансова подкрепа за работодатели и безработни

Близо 3 500 000 лв. са средствата, пренасочени по предложение на Агенцията по заетостта от стратегии и ограничения за стимулиране на заетостта, които заради изключителното състояние и епидемиологична конюнктура не стартираха навреме или в цялостен обсег.

От новите финансови преференции от през днешния ден посредством бюрата по труда в страната могат да се възползват работодатели и регистрирани безработни по разнообразни стратегии и ограничения за стимулиране на заетостта и/или пригодността за работа. Преразпределението на средства за реализация на стратегии и ограничения за поощряване на заетостта през 2020 година по предложение на Агенцията по заетостта е утвърдено от Националния съвет за тристранно съдействие и одобрено от обществения министър Деница Сачева.

Целта е със средства от държавния бюджет да се подкрепи наемането на работа с изключение на на плануваните за годината 8 500 безработни, само че и на още 2 431 представители на така наречен уязвими групи на пазара на труда, в това число хора с трайни увреждания, дълготрайно безработни или в предпенсионна възраст. Това са хората, които в изискванията на увеличено предложение на работна мощ, изпитват повече компликации при намирането на подобаваща работа.

Една част от преразпределените средства са ориентирани към работодателите, оповестили в бюрата по труда свободни работни места. Те ще могат да се възползват от тях, в случай че наемат безработно лице – представител на целева група по стратегия или мярка от Закона за поощряване на заетостта, за която бюрото по труда разполага със свободни средства за подписване на нов контракт.

Чрез предоставените преференции работодателите могат да получат дотации с изключение на за наемане на работа на безработни от посочените нагоре групи, само че и за дуално образование на безработни, образование за придобиване на основни компетентности на наетия личен състав, както и за професионално образование на безработни лица, належащо за работа в съответното дружество.

Успоредно с това Агенцията по заетостта дава финансови преференции и на безработните, с което подтиква тяхната подвижност или предприемачество. Безработните могат да аплайват и получат финансова поддръжка в размер на 50% от ежедневните разноски за междуселищен превоз до и от работното място, или до 200 лева месечно за вдишване на квартирни и други разноски при започване на работа в обитаемо място, отдалечено над 50 км от местоживеенето им. Стартирането на лична стопанска активност също може да бъде подкрепено въз основа на утвърден бизнес-проект посредством приемане едновременно на полагащите се компенсации при безработица или даване на еднократна сума за пускане на бизнес, която през тази година е увеличена на 4 000 лева И при двете ограничения могат да се дават и средства за други, съпътстващи старта на бизнеса, услуги.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР