Близо 200 хиляди бежанци от Украйна вече са влезли в

...
Близо 200 хиляди бежанци от Украйна вече са влезли в
Коментари Харесай

Около 200 000 украинци са избягали в съседни държави

Близо 200 хиляди бежанци от Украйна към този момент са влезнали в прилежащи страни, съобщи ББС в неделя.

Властите на Словакия осведомят, че до ранните часове в неделя към 10 хиляди души са минали от Украйна в страната. Над 43 хиляди украинци са пристигнали в Румъния за трите дни от началото на съветската инвазия. Най-много са бежанците към Полша, където към този момент се намират над 150 хиляди украинци.

Хиляди са и търсещите избавление от войната в Унгария и Молдова.

Всички те са дами, деца и възрастни хора, защото на мъжете от 16 до 60 години е неразрешено да напущат Украйна.

В България също идват бягащи от съветската инвазия. До момента през границата ни с Румъния при Дуранкулак са влезнали десетки коли с българи и украинци, както и два рейса – един от постоянната линия Одеса-Варна-София и един, проведен от Министерството на външните работи. Междувременно Областният съвет на БЧК в Добрич разгласи акция за подпомагани на украински жители, които се чака да дойдат на следващия ден.

От чисто икономическа позиция аз персонално считам, че всички украински бежанци са добре пристигнали у нас, защото ние сме 6.5 милиона, България се обезлюдява, всеки шеф споделя, че няма работна ръка. Това разяснява Даниел Лорер, министър на нововъведенията и растежа, пред бТВ в неделя сутринта.

По думите му в границите на стотици и може би хиляди бежанци няма да имаме никакъв проблем да ги настаним както по неизползвани хотели, по този начин и по студентски общежития.

Той насочи апел към работодателските организации да не питаме единствено какво Европейски Съюз може да направи, а да питаме какво ние можем да направи за Украйна. Тази взаимност ще се отплати неведнъж на страната ни, когато спорът завърши, уточни министърът. По думите му българските работодатели към този момент декларират подготвеност да наемат украински служащи, когато и в случай че те дойдат. Сферите, в които това се прави са на процедура всевъзможни – земеделие, строителство, инженерство, осведомителни технологии и други области.

Въпросът е страната да съумее да канализира процеса, тъй че, в случай че тези хора стигнат до България, да можем елементарно да ги включим в пазара на труда. " Ние сме макроикономически една от най-стабилните страни в Европа с най-нисък дълг ", сподели още министърът на нововъведенията и растежа.

На въпрос по какъв начин тъкмо ще стане тази поддръжка към бежанците той уточни, че в началото това ще стане посредством настаняване, храна, в случай че належащо, и елементарен достъп до трудовия пазар.

На въпрос за резултата от идващите стопански наказания от страна на Европейски Съюз, Съединени американски щати и Англия към Русия - изключване от системата СУИФТ и блокиране на активите на съветската централна банка, министър Лорер разяснява, че особено блокирането на съветската банка е невиждан ход от страна на интернационалната общественост. Това по думите му е чудесна мярка да понижи опциите за водене на война от страна на Русия. В дълготраен проект обаче паниката ми е каква цена Русия и съветския народ ще платят за тази военна случка, разяснява той.

" България е дружно с Европейски Съюз и ще намерим дружно решенията, тъй като резултатът на тези наказания визира еднообразно всички. Днес е доста значимо да мислим стратегически – къде е българският интерес за България и българската стопанска система. Когато тази война свърши ще има нов План за възобновяване и развиване и колкото по-солидарни сме в този момент, толкоз по-добре ще стоим на масата тогава, когато този проект ще се дефинира още веднъж ", разяснява Даниел Лорер.

По отношение на сегашния проект за възобновяване и развиване, по който текат диспути за корекциите, министър Лорер прикани опозицията да „ бъдат най-малко за малко градивна съпротива. В положение на война, толкоз покрай България, процедурите на които бяхме очевидци по приемането на бюджета, демонстрират една най-малкото неотговорна позиция по отношение на същинския интерес на България, който е да има работещ бюджет и работещо държавно управление, с цел да можем да посрещнем всички рецесии “, сподели той.

В коментар за появилите се апели от страна на Демократична България за оставката на министъра на защитата ген. Стефан Янев, поради неговата „ много уклончива дефиниция за събитията в Украйна Даниел Лорер сподели: " Това е война и това е най-важният приоритет сега за българската външна политика ". На въпрос дали възможната оставка на министър Янев крие риск от рухване на цялото държавно управление и предварителни избори Лорер отговори с " не мисля ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР