Близкият до руския президент Владимир Путин бизнесмен и основател на

...
Близкият до руския президент Владимир Путин бизнесмен и основател на
Коментари Харесай

Защо на Готвача на Путин му е толкова мил Бахмут - Свят

Близкият до съветския президент Владимир Путин предприемач и създател на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин се интересува от придобиването на надзор върху находищата на сол и гипс в региона на Бахмут, за които съветските сили водят яростни боеве през последните шест месеца, считат Вашингтон.

Според организация Ройтерс, която се базира на представител на Белия дом, САЩ имат учредения да мислят, че " манията по Бахмут е подбудена от парични претекстове ".

В региона на Бахмут се намира най-голямото находище на сол в Европа (Артемивско) с повърхност 179 кв. км.

Съединени американски щати и преди са упреквали съветски наемници, че експлоатират естествените запаси в Африка, с цел да финансират войната в Украйна. Москва отхвърля тези обвинявания и ги назовава " антируски яд ".

Според Вашингтон от близо 50 000 бойци на ЧВК, участващи във войната, повече от 4000 са убити, а 10 000 са ранени. Само в боевете за Бахмут от края на ноември до началото на декември предходната година са били убити повече от хиляда наемници, съобщи представител на Белия дом.

В публикуван от съветската организация РИА " Новости " запис Пригожин удостовери, че силите му съвсем не напредват в града и водят сражения за обособени къщи в продължение дневно или даже седмица. Той разгласи още, че към от първата група, наета от " Вагнер ", са се завърнали от фронта и към този момент са помилвани. Според " Медуза " измежду амнистираните има и мъж, получил.

В края на декември Съединени американски щати оповестиха, че групата " Вагнер " е получила пратка оръжия от Северна Корея в поддръжка на съветските сили в Украйна, което демонстрира повишаване на ролята на наемниците в спора.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР