Близалките Chupa Chups и Салвадор Дали. Има ли някой, който

...
Близалките Chupa Chups и Салвадор Дали. Има ли някой, който
Коментари Харесай

Близалките Chupa Chups и Салвадор Дали

Близалките Chupa Chups и Салвадор Дали. Има ли някой, който да не разпознава логото на Chupa Chups? Мнозина обаче не знаят, че то е основано от испанския художник  Салвадор Дали.

Името на близалките идва от испанския глагол chupar, което значи „ да смучеш “.

Компанията е учредена при започване на 50-те години на предишния век от Енрик Бернат. Наречена е Granja Asturias и се е намирала в Пилоня, северозападна Испания.

Сладките бонбони на съчка са създадени особено за деца. Компанията видя, че от смучещите бонбони пръстите бързо стават лепкави. Близалката Chupa Chups в началото била на дървена съчка, което я правело идеална както за деца, по този начин и за техните родители.

Ключов маркетингов трик, който Бернат вкарва, бил притежателите на магазини да слагат неговите близалки на тезгяха, а не в зоната за сладкиши и сладкарски произведения. Близалките били сложени на по-ниска височина, с цел да ги виждат децата.

През 60-те години на предишния век близалката Chupa Chups става извънредно известна в Испания. Тогава Енрик Бернат взема решение да се насочи към Англия и останалата част от Европа и Съединени американски щати. Разпознаваемото лого на Chupa Chups трябвало да бъде значима част от този проект, защото той би трябвало да се опълчи на мега-корпорациите.

Към кой, в случай че не към Салвадор Дали, ще се обърне Бернат за основаване на автентично лого… Дали е испански художник и е един от най-успешните художници-сюрреалисти в света. По време на Втората международна война той бяга от Испания в Съединени американски щати. Живее в Ню Йорк и Калифорния в продължение на 10 години, популяризирайки славата си и употребявайки комерсиалната страна на изкуството, създавайки работа за Lavin Chocolate, Braniff International Airlines, както и телевизионни излъчвания, марки парфюми и други реклами. Салвадор Дали се завръща в Испания през 1948 година

Chupa Chups разпорежда на Дали да създаде лого за тях. Логото на Chupa Chupa е стартирано през 1969 година с блестящо жълта и алена цветова палитра, която притегля окото на децата, като в същото време отдава респект към корените на бизнеса, като отразява цветовете на испанското знаме.

Важен съставен елемент (не е ясно дали това е концепцията на Дали или Бернат) е слагането на логото върху близалката, вместо в профил. Така то постоянно е ясно и изцяло очевидно.

Марката става шлагер през 70-те години на 20-ти век по целия свят и Chupa Chups е към момента извънредно известна, като на година продава към четири милиарда близалки.

Логото, основано от великия художник, не се е променяло от основаването си през 1969 година

Маски за коса с мед

Близалките Chupa Chups и Салвадор Дали

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР