Блестяща комета отвъд Слънчевата ни система трябва да достигне най-близката

...
Блестяща комета отвъд Слънчевата ни система трябва да достигне най-близката
Коментари Харесай

Междузвездната комета Борисов прави своя исторически момент тази неделя


Блестяща комета оттатък Слънчевата ни система би трябвало да доближи най-близката си точка до слънцето и Земята в неделя.

Обектът е наименуван комета 2I / Борисов, тъй като това е едвам втория междузвезден обект, който в миналото е забелязван в нашия „космически квартал“ (следователно по тази причина е белязан като 2I) и е открит от кримския астроном фен Генадий Борисов, който има богат опит в откриването на нови комети и забелязването на неотчитани до в този момент комети.

През 2017 година в нашата слънчева система за първи път беше следен междузвезден обект, когато беше открита причудливата, продълговата Oumuamua. Странната му форма и забележимото ускоряване го накараха бързо да изчезне надълбоко в пространството, което докара до разпространението на всевъзможни причудливи теории за произхода му, което пък от своя страна подтикна един тип харвардски астроном даже да допусна, че това може да е артикул на някакво извънземно разузнаване.

За разлика от кометата Борисов, Оумаамуа е забелязан за първи път, като към този момент е достигнал най-близката си точка до Земята, тъй че нямаше изключително благоприятни условия да бъде изследван от близко от учените. Кометата Борисов беше следена през август и учените към този момент съумяха да дефинират, че е доста по-различна от Оумуамуа. По създание това важи за множеството комети в нашата лична слънчева система.
Какво да чакаме от Борисов?
Надяваме се, че този финален междузвезден интерлопер ще продължи да се следи още няколко седмици, до момента в който продължава по галактическата си траектория. Тоест, в случай че не се разпадне или не изгори, до момента в който минава около Слънцето, фактически може да се стигне до забавни човешки наблюдения и разширение на познанието ни за кометите. Но шансът да се разпадне преди този момент е в действителност огромен. Именно това се случи с нетърпеливо предстоящата комета ISON през 2013 година, която трябваше да бъде небесната панорама за цялостен живот, само че за жал бе унищожена при доближаване, защото се разруши от слънчевата радиация.

За страдание, Борисов няма да е задоволително ослепителен, с цел да могат да го следят множеството фенове астрономи от задния си двор, само че експертите към този момент започнаха да снимат някои в действителност блестящи изображения по време на походи. Ако имате достъп до телескоп с минимум 30 – сантиметрова (12-инчова) бленда, можете да опитате да го уловите в посока на съзвездията Корвус гарга и Кратер чашата през идващите няколко нощи.

Изследователите ще продължат да събират колкото се може повече данни за Борисов през идващите месеци. Астрономите, преглеждащи страни наблюдения, съумяха да намерят кометата, криеща се в данни от преди съвсем една година, когато тя приближи Земята за първи път.

Надеждата е в последна сметка да се наблюдава кометата назад до нейния източник, само че това може да се окаже мъчно, защото Борисов може да е полу-постоянен друмник, скитащ от една слънчева система в друга.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР