Благотворителността често започва с личен мотив. Така е при младата

...
Благотворителността често започва с личен мотив. Така е при младата
Коментари Харесай

Добротата се предава по наследство в семейството на Зорница ...

Благотворителността постоянно стартира с персонален претекст. Така е при младата майка Зорница Танева, мотор на самодейността „ Нощ на ангелите “. След като през 2020 година схваща, че кръстникът на огромната й щерка е болен от левкемия, с група другари се заема да събере внушителната сума от 400 000 евро за непостижимо малко време - един месец.

Така се ражда Нощта на ангелите

„ Трябваше да реагираме бързо, тъй като болестта се развиваше скорострелно. Използвахме всички форми на набиране на средства - поставихме кутии за дарения на всички места в града, организирахме концерти, футболни шампионати, базари… Все още обаче не доближиха 100 000 евро. Тогава на един другар му хрумна да обявим вечер, в която заведенията в Пловдив могат да дарят % от оборота си за нашата идея. Включиха се 150 заведения, 50 души участваха интензивно, работихме непрекъснато “, спомня си Зорница. Така заболелият мъж съумял да замине за Германия и да претърпи сполучлива трансплантация.

Окрилени от триумфа на идеята, доброволците решили да трансфорат Нощта на ангелите в традиция. Учредили фондация и разширили активността си.

Сега с изключение на в емблематичната нощ, която се организира всеки септември, „ ангелите “

събират средства за тези, които нямат шанса да бъдат здрави,

по време на стотици други благотворителни събития. Организаторите на „ Капана Фест “ им дават безвъзмезден благотворителен щанд, на който продават тениски, чаши и ключодържатели с логото на фондацията. Именно по този метод събират над 10 000 лв. на есенния базар тази година.  

През лятото пък набират 40 000 лв. за нуждаещ се от трансплантация с тежка бъбречна непълнота. Даряват и пари, останали в сметката на фондацията, за потърпевшите от наводнението в Каравелово. Работят интензивно и с Наталия Еллис, която сътвори втори дом за украински бежанци в Белодробна болница дружно с Община Пловдив.

Можете да срещнете Зорница по всевъзможни благотворителни събития и концерти, макар че не страда от остатък на свободно време. Дамата от Пловдив има лична туристическа организация. След завършването си работи известно време в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “, само че още по време на студентските години и даже в учебно заведение е доста дейна в разнообразни начинания. „ Това е нужда “, сбито разказва ангажираността си Зорница. Получава персонално задоволство от помощта, която оказва на другите. Нагласата й ненапълно е и въпрос на образование, защото е изгледана от баба си, която в работата си като здравна сестра постоянно се е грижила за страдащите.

По-голямата й щерка Гергана, която е на 4 години и половина, също е запалена да оказва помощ в идеите на фондацията.

Събира капачки и стиска палци на болните дечица

да се оправят и да играят като нея в парка с приятелчета.

Надява се дребната й дъщеричка Цветелина също да тръгне по пътя на положителното. „ Израснаха в среда, в която се научиха да изпитват съчувствие. Гери беше на 2 години, когато кръстникът й се разболя и положителното стана част от живота й. Постоянно приказва за Нощта на ангелите, лепи логото на фондацията по всичките си раници, популяризира идеите ни. Когато види някой махленски музикант, незабавно се втурва да му даде парички. На просяците също съчувства и желае да оказва помощ. Успяхме да създадем в нея възприятие за съпричастност “, споделя майката.

С идеите им са закърмени всички деца на доброволците от фондацията

А те в множеството случаи са по три в семейство. Изработват мартенички, гривни, вземат участие в базарите. Така в тях се възпитава възприятие на отговорност към обществото, уверена е Зорница.

Според нея дарителството в България става все по-популярно с всяка минала година. Ако не са хората, които жертват част от персоналните си средства, от време на време няма излаз за болните. „ В системата ни на опазване на здравето има доста парадокси, изключително за страдащите от редки болести. Официално страната им споделя: Няма по какъв начин да ви покрием лекуването в чужбина, тъй като можете да се лекувате в България. В същото време обаче сполучливите трансплантации на стволови кафези на заболели от тежки хематологични болести в България се броят на пръстите на едната ми ръка ",  аргументира са пловдивчанката.

И тя като доста хора има близки, които претърпяват конфликт със системата. Нейна другарка, страдаща от автоимунно заболяване, изпада в кома, в случай че не получи животоспасяващ медикамент. Първата вливка от него коства 16 000 лв., а всяка последваща - по 8000. Здравната каса не покрива този препарат, а дамата не може да работи, защото е болна. Откъде да взема по 8000 всеки месец, в случай че не са положителните хора?, пита риторично Зорница.

 

До 21 декември може да посетите в границите на Коледен базар " Капана " на мостовото оборудване против Централна поща и да купите подарък с идея за околните си.

Още забавни текстове на празнична тема четете в - последното от профилираните ни издания за 2022 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР