Благосклонността на Турция спрямо предложението на Русия да бъде създаден

...
Благосклонността на Турция спрямо предложението на Русия да бъде създаден
Коментари Харесай

Турската амбиция за газов хъб изисква участието на още държави

Благосклонността на Турция по отношение на предлагането на Русия да бъде основан център за систематизиране на природен газ в страната отразява ясно упоритостта на южната ни съседка да се трансформира в интернационален енергиен център. Планът й обаче изисква присъединяване на повече страни, освен на Русия, считат специалисти, заяви CGTN, базирайки се на организация Синхуа.

След среща с съветския президент Владимир Путин в четвъртък в Казахстан, турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи на следния ден, че е склонен с предлагането на Путин за основаване на газов хъб в Турция и предлага той да бъде в северозападна Тракия, която граничи с България и Гърция.

Ердоган даже увери, че към този момент е наредил Министерството на енергетиката и естествените запаси неотложно да стартира взаимна работа с съветската страна.

Предложението идва директно след поредност от детонации, които компрометираха потреблението на тръбопроводите „ Северен поток “, транспортиращи съветски газ до Европа. Турция поддържа концепцията на Путин, само че планът би бил реален, в случай че други производители като Иран, Азербайджан или Туркменистан също са включени, сподели Серкан Демирташ, турски външнополитически анализатор, пред Синхуа.

Според Демирташ енергийният хъб в Турция ще бъде жизнерадостен план, единствено в случай че се работи с разнообразни снабдители на газ. Това ще убеди европейските страни да купуват газ от него, пробвайки се да понижат зависимостта си от Москва.

Европейският съюз, който наложи наказания на Русия, даде обещание да понижи покупките на съветски газ с най-малко 2/3 до края на годината на фона на внезапното повишаване на цените на силата. Руският водач се пробва да увери европейските народи, които се борят да лимитират потреблението на сила тази зима, че към момента могат да разчитат на Русия за потребностите от газ, добави Демиртас.
 

Putin puts ‘gas hub’ plan to Erdogan, hints at sabotage attempt against TurkStream https://t.co/kULkbdfWnk
— EURACTIV (@EURACTIV) October 13, 2022
 

Изграждането на газовия хъб, който ще коства милиарди, и планът за атомна електроцентрала символзират доближаването на Москва и Анкара от 2016 година насам.

Според Алтуг Каратас, енергиен специалист в Асоциацията на самостоятелните индустриалци и предприемачи, страната се трансформира в благонадежден енергиен кулоар за света и Европа.

„ Турция е единственият маршрут, през който азербайджанският газ, даже туркменският газ, иранският газ и газът от Източното Средиземноморие ще минават “ и ще текат към Европа, добавя специалистът.
 

Bugün hem hasret giderdik hem de Zeytinburnumuza yeni eserler kazandırmanın sevincini birlikte yaşadık.

Teşekkürler Zeytinburnu...???????? pic.twitter.com/WYxIdQ97Px
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) October 14, 2022
 

За Каратас триумфът на плана ще направи Турция страна, в която се дефинират цените на газа. След като гърмежите извадиха от строя двата газопровода „ Северен поток “, „ Турски поток “, който минава от Русия до Турция, е съвсем последният оставащ маршрут, защото Русия е спряла доставките на газ за Европа.

Като член на НАТО, южната ни съседка има близки връзки както с Украйна, по този начин и с Русия и не се е включила към глобите на Запада против Москва. Вместо това тя се пробва да посредничи сред двете страни от експлоадирането на спора им през февруари.

Близък до турското държавно управление източник отбелязва пред Синхуа, че към момента остават неизяснени някои аспекти от съветското предложение. Търговските и правните точки би трябвало да бъдат контрактувани сред Турция и Русия и в последна сметка трети страни евентуално ще изнасят съветски газ за европейските пазари, сподели източникът, поискал анонимност.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР