Благодарение на постовете в дъщерни на ББР компании Мавродиев и

...
Благодарение на постовете в дъщерни на ББР компании Мавродиев и
Коментари Харесай

Стоян Мавродиев и приближените му формално още управляват дъщерните фирми на ББР

Благодарение на постовете в дъщерни на ББР компании Мавродиев и другите шефове на банката станаха най-високоплатените държавни фрагменти за 2018 година

© Надежда Чипева В началото на април, след бурята към провиснал от Българската банка за развиване заем от 75 млн. лева за колекторска компания посред пандемията, министър-председателят Бойко Борисов оптимално обществено " уволни " цялото управление на институцията по малкия екран. Почти незабавно по-късно основният изпълнителен шеф Стоян Мавродиев беше отхвърлен.

Месец по-късно равносметката за свършеното по премиерската заръка демонстрира, че не е свършено кой знае какво друго. Реално има единствено още една промяна в тричленния директорски съвет, до момента в който третият шеф - Николай Димитров, резервира поста си. Няма промени и в надзорния съвет на банката, който по устава й би трябвало да е одобрил въпросния проблематичен заем, както и другите великански експозиции към олигарси, образувани в последните години. А също и още по-важното - най-малко до момента няма никакъв знак за дейности по премахване на Мавродиев и доближените му лица от управлението на дъщерните на ББР сдружения.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Вторият ешелон на банката

ББР има общо пет дъщерни компании, три от които основани по времето на ръководството на Стоян Мавродиев. Самият той е ръководител на бордовете на четири от тях, като с изключение на него в тях са конфигурирани и няколко негови близки лица, сподвижници от предходните му кариерни стъпки - като офшорен юрист и като ръководител на Комисията за финансов контрол (КФН).

Най-еднолично наподобява владението над Националния гаранционен фонд, който би трябвало да е звеното, което ще подкрепя банката при осъществяване на държавната стратегия за портфейлни гаранции за банкови заеми за дребни и междинни предприятия, потърпевши от COVID-19 рецесията. За задачата са планувани 500 млн. лева от последното нарастване на капитала на ББР.

На уеб страницата на самия фонд към този момент името на Мавродиев е заличено като ръководител на борда, само че в Търговския указател той към момента е част от него. Изпълнителен шеф е Ангел Джалъзов, който беше зам.-председател на КФН по времето на Мавродиев. Той беше измежду най-лоялните му и измежду малцината, които не изпадаха в открити спорове с него в един или различен стадий от шестгодишния му мандат.

Другият член на борда е Андон Георгиев. Той е бизнес сътрудник на Мавродиев от предходното му занятие съветник по регистрации на офшорни компании. След впускането в политиката на Мавродиев Георгиев ръководи бизнеса. А в КФН особено за него беше основана фигурата основен секретар, която получи права да утвърждава и връща за корекции на членовете на КФН техни материали преди съвещание на комисията. При преместването на Мавродиев в ББР през 2017 година и той, и Джалъзов са назначени в НГФ.

Ангел Джалъзов е изпълнителен шеф и на " Микрофинансираща институция Джобс ". Там не влиза Мавродиев, а другите двама шефове на ББР Румен Митров и Николай Димитров, както и Христина Тодорова. От тримата единствено Димитров е кадър на ББР отпреди ерата " Мавродиев ". Румен Митров беше шеф " Координация, разбор и политика на регулаторната и надзорната активност " в КФН - една от особено основаните с промени в правилника на комисията дирекции, посредством които бяха дейно конфискувани пълномощия от заместник-председателите. А Христина Тодорова беше шеф на дирекция " Правна " в комисията. И двамата напущат през 2016 година дружно с Мавродиев.

Новосъздадените три дъщерни сдружения - " ББР лизинг ", " ББР факторинг " и " Фонд за финансови вложения ", бяха с бордове, огледални на тези на самата банка.

Скъпоценни постове

Още при ръководството на КФН Мавродиев беше упрекван от зам.-председатели, че я е трансформирал в свое еднолично притежание. Този жанр беше в огромна степен пренесен и в ББР, където банката и групата към нея беше напълнена с лоялни фрагменти. Затова и отстраняването на Мавродиев и Митров от ръководството надали е задоволително за пречистване на наложения жанр. Вероятно съответно за тях двамата забавянето при промените в бордовете на дъщерните компании е поради натовареността на ББР с оперативните задания по ограниченията на държавното управление, само че към този момент няма индикации дали се възнамерява премахване и на другите близки до Мавродиев лица.

Бордовете на дъщерните компании с изключение на всичко бяха и много доходоносни, трансформирайки Мавродиев в най-скъпоплатения чиновник в държавна институция, с годишен приход, надхвърлящ тези на премиера, президента и шефа на Българска народна банка, взети дружно. Според доклада на НГФ за 2018 година заплатите на тричленния ръб са 570 хиляди лева, а при " МФИ Джобс " сумата беше 275 хиляди лева В самата ББР възнагражденията на общо шестимата членове на управителния и надзорния съвет са 1.445 млн. лева Данни за 2019 година към момента няма.

Засега ръководещите не са дали поръчка до каква степен би трябвало да стигне разчистването в банката. Самият отровен заем за " Свети Георги груп " (междувременно прекръстена на " Колект БГ " ) е за сума, която изисква единогласие на управителния съвет и утвърждение от надзорния. След отстраняването на Мавродиев икономическият министър Емил Караниколов даде обещание инспекция на този заем от новото управление, само че към този момент няма оповестени резултати от нея. Междувременно от негови отговори на парламентарно запитване стана ясно, че от август 2017 година под ръководството на Мавродиев банката е отпуснала 60 заема на стойност над 5 млн. лева Някои от тях са към този момент обществено описвани (тук, тук и тук), много по-противоречиви от този за " С.Г. груп ", и също одобрявани от целия директорски и контролен съвет.

На местата на Мавродиев и Митров в банката влязоха Живко Тодоров и Панайот Филипов. Първият допреди това беше финансов шеф на ПИБ, а вторият - изпълнителен шеф на Българската организация за експортно обезпечаване и член на борда на следената от Христо Ковачки ОЗК.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР