BlackRock, най-голяма компания за управление на активи в света, е

...
BlackRock, най-голяма компания за управление на активи в света, е
Коментари Харесай

BlackRock отчете загуба от 17 млрд. долара от руските си активи

BlackRock, най-голяма компания за ръководство на активи в света, е понесла загуби на стойност към 17 милиарда $ от притежаваните от нея съветски скъпи бумаги поради войната на Владимир Путин в Украйна. Според компанията нейните клиенти са имали над 18.2 милиарда $ в съветски активи при започване на януари, само че заради затворените пазари и въведените против страната наказания, откакто Русия нахлу в Украйна, огромна част от тях са станали непродаваеми, което е предиздвикало BlackRock внезапно да ги обезцени, оповестява Financial Times.

На 28 февруари BlackRock приключи всички поръчки на съветски активи и заяви, че притежаваните от нея скъпи бумаги, свързани с Русия, са паднали до под 0.01% от ръководените от компанията активи. Представител на компанията съобщи, че общата им стойност на 28 февруари, когато пазарите на процедура бяха замразени, е била към 1 милиарда $, а смяната е заради тяхното обезценяване, а не поради продажбата на активи.

Изпълнителният шеф Лари Финк съобщи в пост в LinkedIn след понижението, че " обстановката е извънредно комплицирана и променлива и BlackRock ще продължи интензивно да се съветва с регулаторните органи и други участници на пазара, с цел да подсигурява, че клиентите ни могат да излязат от позициите си с съветските скъпи бумаги, когато и където регулаторните и пазарните условия разрешават ".

BlackRock е отказал да показа пред Financial Times разбивка на своите съветски скъпи бумаги или да даде елементи по отношение на загубите на обособените фондове. Компанията обаче е намалила оценката на най-големия си съветски борсово търгуван фонд (ETF), ERUS, от към 600 млн. $ в края на предходната година до под 1 млн. $. BlackRock спря търговията и отстрани таксите за ръководство на всичките си съветски ETF, както и на Emerging Europe Fund, който е мощно изложен към Русия. Оценката на активите на фонда в края на януари е била 622 млн. евро, само че е била намалена до 269 млн.
Реклама Други финансови институции
На други огромни компании за ръководство на активи също им се постанова да отпишат активи за милиарди долари. Преди войната американската компания Pimco е имала най-малко 1.5 милиарда $ държавен дълг и към 1.1 милиарда $ залози против Русия на пазара на суапове за кредитно несъблюдение. Според информация на Morningstar Janus Henderson Ashmore и Western Assets също имат експозиция към съветски дълг.

В четвъртък Goldman Sachs стана първата огромна банка от Уолстрийт, която разгласи проекти, че ще приключи активността си в Русия. По-късно същия ден JPMorgan също заяви за такива проекти. Western Union разгласи, че ще приключи своите интервенции в Русия и Беларус.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Банки и финанси

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР