Бизнесът с коли под наем затъва. Рент-а-карите с рекордни цени:

...
Бизнесът с коли под наем затъва. Рент-а-карите с рекордни цени:
Коментари Харесай

Милен Маринов: Все по-малко хора ползват коли под наем

Бизнесът с коли чартърен затъва. Рент-а-карите с рекордни цени: Какво се случва? Теслá с колите чартърен, бизнесът готви съществени промени. Лимитираният достъп до нови коли е главният фактор, който въздейства върху бизнеса с коли чартърен в последно време. Заради този проблем компаниите, заети в " рент-а-кар “, не могат да попълнят автопарковете си с задоволителен брой коли, което основава дефицит и е една от предпоставките за повдигане на цените на предлаганата услуга, споделя в изявление за Българска телеграфна агенция Милен Маринов, шеф на " Топ Рент А Кар “ (Top Rent A Car).

Компания му за коли чартърен в България, учредена през 2003 година, е един от водещите снабдители на услугата. Автопаркът й е формиран от над 2000 автомобила, които предлага чартърен в цяла България и по-големите летища на Балканите.

Маринов изясни, че сега има търсене от клиенти, а в сектора са в усложнение да отговорят на него, тъй като голям брой доставки на нови коли стоят неизпълнени или има забавени, които е трябвало да дойдат преди началото на сезона, а очевидно ще дойдат след края му. Именно летният сезон, който е най-активен за туризма, рефлектира като най-голямо търсене за компаниите, предлагащи коли чартърен.

До края на юни главните клиенти на компанията са били повече българи, в това число живеещи непрекъснато в чужбина, които се завръщат за малко у нас. Очакванията ни за юли и август, най-активните летни месеци, са огромна част от клиентите ни да бъдат и чужденци, изясни той.

По думите му пандемията от ковид се е отразила много съществено на сектора поради лимитираната подвижност. " В най-трудните моменти имахме огромни проблеми, свързани с това къде да паркираме колите, които ни се връщаха и трябваше да останат паркирани на летищата. В идващ миг имаше доста пай сезон, който беше доста пиков, безусловно август имаше доста мощно търсене, което не можахме да удовлетворим, тъй като бизнесът, обвързван с коли чартърен, не е толкоз елементарно да се пренастрои от липса на клиенти до доста клиенти. Много е мъчно бързо да се вдигнат оборотите на компаниите в сектора и от миг, в който съвсем не работят, в границите на две-три седмици да стартират да обслужват извънредно доста клиенти “, сподели Милен Маринов.

" Не успяхме даже и в моментите, в които имаше доста туристи, да се възползваме от наличието им в късите летни сезони, които се получиха през последните две години. За тази година имахме упования да има по-дълъг сезон и по-равномерно да бъде разпределено търсенето през целия сезон. Затова при започване на годината започнахме подготовка на автопарка и образование на чиновници, само че за жалост войната в Украйна попари тези очаквания и първите месеци за летния сезон, които също са значими за нашия бизнес – края на април, май и юни, не бяха положителни, както ние чакахме “, добави той.

По думите му за юли обстановката се трансформира и търсенето на услугата стартира да става доста огромно. В туризма настава осезаемо раздвижване, самолетните компании извършват полетните си стратегии и огромното предизвикателство сега е да се отговори на огромното търсене на коли чартърен, в това число с нужния брой чиновници.

Недостигът на нови коли пък се оказва съществено предизвикателство, което преди не е стояло пред компаниите. Основният проблем с неналичието на чипове е от предходната година насам, като към него се прибавя прекъсването на работа на доста фабрики в Украйна. Влияние е оказало и изострянето на коронавирус ситуацията в Китай и в Азия.

Всичко това блокира веригите на доставки на автомобилните производители по целия свят, спадна доста производството и поръчките започнаха да се бавят извънредно доста. Имаме коли, които са поръчани преди година, година и три месеца, още не сме ги получили, изясни шефът на " Топ Рент А Кар “.

Наблюденията му демонстрират, че през последните две-три години има наклонност на отвод от персоналните коли. Причината за това не е единствено в повишаването на горивата, а и в по-високата цена за поддръжката им, в това число таксите за паркиране в сините зони и казуса с паркирането въобще. Това кара немалка част от притежателите на коли, които живеят в централните елементи на огромните градове, да се откажат от тях или пък от единия автомобил, в случай че в фамилията има два.

В София в последните две години зачести използването на коли чартърен за уикендите – от петък следобяд до понеделник сутринта. В всекидневието си много софиянци си вземат решение казуса с метро или със споделени коли в централната част, а за уикендите употребяват " рент-а-кар “, сподели Маринов.

" Ние предлагаме електрически автомобили и хибридни коли от 2015 година насам. В последните три години усилваме автопарка и в тази посока. Има търсене, само че към момента е дребен % спрямо стандартните ни коли. В нашия автопарк може би към 4-5 % от колите все още са електрически. Има хора, които са извънредно удовлетворени, когато ги наемат, те удостоверяват техните упования или даже ги надвишават. Има и хора, които са разочаровани от електрическите автомобили като прекарване, само че това е към момента поради непромененото им мислене и конфигурация “, счита той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР