Бизнесът поиска да бъде преразгледано правителственото решение от 30 декември

...
Бизнесът поиска да бъде преразгледано правителственото решение от 30 декември
Коментари Харесай

Славин Янакиев: Трябват адекватни мерки за компенсиране на скъпия ток



Бизнесът изиска да бъде преразгледано държавното решение от 30 декември предходната година, с което Министерският съвет отпусна 450 млн. лева за обезщетения поради високата цена на електрическата енергия, само че сложи таван за размера на компенсациите - не повече от 30% от пазарната цена на тока.  За съответна помощ упорстват и  от старозагорските енергоемки предприятия. Някои от тях безусловно се борят за оцеляване, споделя Славин Янакиев, шеф на чугонореярен цех. По думите му е нужна отплата в размер на 75% от разликата сред действителната пазарна цена към юли предходната година и действителната пазарна цена за съответния месец. 
" Ще получаваме отплата 75%, останалите 25% ще остават за производителя, за НЕК и т.н, само че като се постави една преграда от 30% се обезмисля компенсацията . Например в случай че цената е 900 лева, ще бъде обезщетена с 300 лева, ще плащаме останалите 600 лева, което отново е пагубно за нас " , разяснява Янакиев. 

По думите му предприятието към този момент няма опция „ да стяга колана “.

„ Ние сме създали всички вероятни вложения да бъдем енергоефективно дружество и според най-хубавите международни практики ние сме такова. Имаме опция да компенсираме да 20-30% нарастване на всеки един запас, а тук се получава разлика в порядъка на 10 пътя. Няма произвеждане, което да компенсира. Ние не устояваме към този момент, ние сме на загуба от половин година “, сподели Янакиев.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР