Бизнес климатът се влошава с 3,4 пункта през август спрямо

...
Бизнес климатът се влошава с 3,4 пункта през август спрямо
Коментари Харесай

Влошаване на бизнес климата през август


Бизнес климатът се утежнява с 3,4 пункта през август по отношение на юли, сочи обичайна анкета на Националния статистически институт. Несигурната икономическа среда остава водещ фактор при утежняването на упованията за развиването на стопанската обстановка през идващите месеци. Предприемачите от секторите " индустрия ", " строителство ", " търговия на дребно " и " услуги " показват, че чакат понижаване на търсенето и на обезпечеността с поръчки в секторите си. 

Недостигът на работна ръка и конкуренцията са също измежду факторите, поради които мениджърите дават все по-песимистични прогнози за развиването на стопанската система в идващите месеци. Строителните бизнесмени означават като проблем и цените на материалите, а при търговията на дребно – поръчките към доставчиците.

Индексът, определящ бизнес климата в индустрията, се намалява през август с 3,4 пункта по отношение на юли, когато набъбна с 2,1 пункта. През август 2022 година индикаторът " бизнес климат в строителството " пък резервира нивото си от юли, когато се намали с 2,9 пункта.

Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " спада през август с цели 9,0 пункта с след едва повишаване с 0,7 пункта през юли, а съставният индикатор " бизнес климат в бранша на услугите " се намалява с 1,0 пункт след стабилизация месец по-рано.

Графика на общия индикатор на бизнес климата през август

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР