Бизнес активността в Eврозоната падна до двумесечно дъно през януари,

...
Бизнес активността в Eврозоната падна до двумесечно дъно през януари,
Коментари Харесай

Бизнес активността в Еврозоната се свива през януари

Бизнес интензивността в Eврозоната падна до двумесечно дъно през януари, демонстрират оповестените през днешния ден предварителни данни на ангеция IHS Markit, съобщи Си Ен Би си.

Този резултат се дължи главно на възобновените блокади в редица страни в района на единната валута на фона на възходящия брой на инфектираните с COVID-19.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес интензивност в района на единната валута, се намали до 47,5 пункта през януари по отношение на 49,1 пункта през декември. Границата от 50 пункта разделя свиването от растежа.

Главният икономист на IHS Markit Крис Уилямсън съобщи, че двойната криза в Еврозоната наподобява „ все по-неизбежна “.

„ По-строгите COVID-19 ограничавания по нанесоха спомагателен удар върху бизнеса през януари. Активността се забавя с ускорено движение, като водещите са влошените условия в бранша на услугите и по-слабия напредък на производството “, разяснява той.

Индексът PMI за бранша на услугите падна от 46,4 пункта през декември до 45 пункта през януари, до момента в който промишленият PMI се срина до 7-месечно дъно от 54,5 пункта по отношение на 56,3 пункта месец по-рано.

Тези резултати идват след вчерашното съвещание на Европейската централна банка, по време на което ръководителят на институцията Кристин Лагард зяави, че пандемията към момента крие „ съществени опасности “ за стопанската система на Еврозоната.

В допълнение към терзанията свързани с новите разновидности на Covid, има и опасения по отношение на бавната имунизация в целия Европейски съюз.

„ В тази среда изобилието от парични тласъци остава от значително значение за опазване на удобни условия за финансиране за всички браншове на стопанската система “, разяснява Лагард. ЕЦБ остави без смяна главните си лихви и „ Пандемичната стратегия за незабавни покупки “ (PEPP).

ЕЦБ чака брутният вътрешен артикул на Еврозоната да нарасне с 3,9% през 2021 година и 2,1% през 2022 година, следвайки стесняване със 7,3% през предходната година. Тези прогнози обаче зависят от развиването на пандемията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР