Бившият здравен министър Илко Семерджиев поощри действията на покуратурата относно

...
Бившият здравен министър Илко Семерджиев поощри действията на покуратурата относно
Коментари Харесай

Семерджиев към обвинената шефка на фармацевтите: Да плашиш хората в криза, няма да мине

Бившият здравен министър Илко Семерджиев насърчи дейностите на покуратурата по отношение на обвиняването за всяване на суматоха на ръководителя на българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова.



" Така става, г-жо Асена, когато се опитваш да осребриш мътната вода. Впрочем, не за първи път... Генеричното заменяне и изхвърлянето на лекаря от лечебния развой, когато притежаваш производител на медикаменти, дистрибутори и верига със стотици аптеки с назначени фармацевти-служители е не просто корист... Да плашиш хората във времена на рецесия, с цел да си прокараш интереса очевидно този път няма да мине ", написа в обществената мрежа Семерджиев, който сега е ръководител на фондация " Международен институт по опазване на здравето и здравно обезпечаване " /МИЗЗО/.



Той твърди, че у нас сега липса на лекарства няма, за което предизвести в изявленията по БНР и Българска национална телевизия Стоименова.

" В България недостиг на медикаменти сега няма, а в изискванията на изключително състояние да обикаляш медиите и да приказваш неистини е рисково - никой от бизнеса не желае да му се прикачи етикет, че неговите медикаменти ги няма на пазара освен тъй като не е правилно, само че и тъй като по този начин им се нанасят пазарни и репутационни вреди.

А за стресирането на хората да не приказваме... ", написа още Семерджиев. По време на полемиката с фармацевти той твърди, че върху съсловието е нанесен обществен срам. " Корпоративният лобизъм е подсъден ", припомня още здравният специалист.

Той засяга и позицията на Българския лекарски съюз от края на март по отношение на настояването в изискванията на изключително състояние при липса на медикамент фармацевтът, а не лекарят, да има правото да продаде генеричен сурогат на пациента.

" БЛС е  безапелационен, че сходни промени освен, че са безусловно неприемливи, само че могат да доведат до съществени последици за здравето на пациентите и да провокират нежелани спорове по оста „ доктор – пациент – фармацевт “. Лекарят е този, който е виновен за лекуването на пациента, а то е комплициран и многокомпонентен развой и не може една негова съставка, каквато е лекарстволечението да бъде поверявана на различен ", безапелационен е УС на БЛС.
 
" Възможно е генерично изписване или генерично заменяне на медикаменти в аптеката когато е неотложно, допустимо и належащо, само че не може да се прави зад тила на лекуващия доктор. Аптекарят е свободен да упражнява своята „ грижа “, единствено когато приказваме само за медикаменти без лекарско наставление и за добавки ", се показва още в позицията. Семерджиев припомня също по този начин, че упрекнатата от прокуратурата Стоименова е консултант на здравния министър Кирил Ананиев. През 2018 тя напусна поста началник на Изпълнителната организация по медикаментите след скандал с неспряна продажба на рисков медикамент за високо кръвно, който не беше незабавно изтеглен от нашите аптеки, макар предизвестието на Европейската организация по медикаментите най-малко седмица преди този момент.

Междувременно от фармацевтичния съюз приканиха членовете си да излязат по обед пред аптеките си с жълти жилетки и с плакати в отбрана на председателката си Асена Стоименова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР