Бившият вратар на Левски и националния отбор Димитър Иванков получи

...
Бившият вратар на Левски и националния отбор Димитър Иванков получи
Коментари Харесай

Български вратар е трети във вечна класация

Бившият вратар на " Левски " и националния тим Димитър Иванков получи следващо самопризнание за голмайсторските си умения по време на своята кариера като футболист. Той попадна в челната десетка на класацията за най-резултатните вратари на XXI век, направена от Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS). В нея са включени попаденията на вратари от 1 януари 2001 година до сегашния миг.

Вечната ранглиста, включваща и статистиката от XX век, обаче е доста по-впечатляваща. Там Иванков е още по-напред - на трето място.

Той има общо 42 гола (22 през ХХ век и 20 през XXI век). 31 от тях са маркирани в шампионатите на България (за " Левски " ) и Турция (за " Кайзериспор " и " Бурсаспор " ), 7 са за националните купи на двете страни, а 4 - за европейските клубни шампионати.

Лидерът в подреждането е предстоящ - именитият бразилски вратар Роджерио Сени, който игра до 42-годишна възраст за " Сао Пауло " (до 2015 г.), като означи головете си единствено за този тим - общо 129 (!). От тях през сегашния век са маркирани 117. По този метод бразилецът оглавява и класацията за XXI век. След него е друга популярна фигура - парагваецът Хосе Луис Чилаверт (67 гола).

Четвърти във безконечната класация, след Сени, Чилаверт и Иванков, е перуанецът Джони Вегас (41 гола). Той има в действителност 45 попадения, само че 4 от тях са вкарани във втора дивизия, а IFFHS взема поради елитни дивизии и интернационалните мачове.

Специално за XXI век българинът е на шеста позиция със своите 20 гола. Толкова имат още аржентинецът Себастиан Саха и костариканецът Фернандо Патерсон.

Сред 18-те вратари, отбелязали 10 и повече голове през този век, има едвам четирима, които още не са прекратили кариерите си. Те обаче не заплашват втората позиция на Иванков във безконечното нареждане. Най-резултатен от четиримата е 43-годишният аржентинец Кристиан Лукети ( " Химнасия и Есгрима " ) с 19 попадения. Той може само да измести Иванков от шестото място за XXI век.

Останалите трима са много по-назад - замбиецът Кенеди Мвеене (37 година, 13 гола), уругваецът Себастиан Виера (38 година, 11 гола) и перуанецът Ексар Росалес (37 година, 10 гола).

 

БЪЛГАРСКО ОТСЪСТВИЕ

Както е видно, нито един от четиримата дейни вратари не заплашва нито позицията на Сени, нито на Иванков във безконечната ранглиста. Но Лукети може да се похвали с челно място в друга ранглиста - на най-възрастните дейни футболисти в елитни дивизии. Статистиката е към 31 декември 2021 година и съгласно нея аржентинецът е втори, откакто на 12 декември е играл мач на 43 години и 169 дни.

Той напълно скоро ще усъвършенства това достижение, защото през февруари аржентинското състезание започва, а Лукети има контракт до края на 2022 година с " Химнасия и Есгрима ".

Иначе най-възрастният настоящ футболист сега (според IFFHS) също е вратар - египтянинът Мохамед Абдел Монсеф, известен като Уса. Той играе в родината си за " Ал Итихад ", като последният му досега мач бе на 24 декември. Тогава Уса бе на 44 години 321 дни.

В тази ранглиста обаче по неразбираеми аргументи не е попаднал вратарят на " Славия " Георги Петков, който на 11 декември влезе в игра при 1:1 с " ЦСКА 1948 ", като тогава бе на 45 години, 8 месеца и 27 дни, което в действителност го прави най-възрастния деен футболист в света. Това бе и единственият мач на Петков през миналата година.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР