Бившият вече личен треньор на един от водещите ни национални

...
Бившият вече личен треньор на един от водещите ни национални
Коментари Харесай

Бившият треньор на Антъни Иванов: Много съм му обиден!

Бившият към този момент персонален треньор на един от водещите ни национални състезатели в плуването Антъни Иванов – Николай Вакареев, съобщи пред Sportal.bg, че е извънредно афектиран на досегашния си играч за метода, по който са завършили техните взаимоотношения.

“На мен ми стана извънредно обидно от неговото отношение. Той няма право на такова отношение към мен, аз съм в треньорския екип на националния тим, чиито оставки желае той. С него разговаряхме за последно на 20 януари. На 29 януари разбрах, че сменя клуба си и отива в ПСК Черно море, защото ще получава повече пари от тях и ще се води на подготовка при татко си (б.а. Антон Иванов). Той даже не ми се обади, с цел да се разберем като мъже – да ми каже, че повече не желае да работи с мен. Цялото това нещо се случва с юристи, пълномощни”, съобщи Вакареев пред Sportal.bg.

Тази заран в bTV Антъни Иванов съобщи, че поддържа тримата състезатели с позитивни допинг проби за станозолол Здравко Баблаков, Благой Панайотов и Светлозар Николов и добави: “На лагер на националния тим няма да стъпя, до момента в който целият треньорски щаб не се отдръпна. Не бих отишъл там да подложа себе си на риск от улавяне на нещо, което не желая да одобрявам в тялото ми преди Олимпиадата, за която съм работил 4 години.”

“В годините, в които той е бил с мен, федерацията е правила всичко за него. Аз не виждам за какво той желае оставки”, добави Вакареев.

Запитан за какво не се е явил на конференцията на управлението на федерацията, той отговори: “Съобщиха ми предната вечер, аз бях в Сандански и нямаше по какъв начин да се придвижа до София.”

Как си изяснява позитивните допинг проби на тримата ни национали? “Аз имам вяра, че състезателите не са взели нищо съзнателно. Говорих с Благой (б.а. Благой Панайотов, чийто персонален треньор е Вакареев). Той сподели, че не е приемал нищо. Нито едно от момчетата не е отправило непосредствено обвинявания към мен, не съм старши треньор, не съм доктор, а съм треньор. Разочарован съм, откакто състезатели, които до през вчерашния ден сме подготвяли, ни обърнаха тил.

За мен това е целенасочена офанзива към федерацията. Аз също бях на този лагер на Белмекен. Не мога да приема директните обвинявания, че треньорите са давали и са ги унищожили. Представете си, че има замърсяване на някакъв тип храна – целият тим яде една ѝ съща храна, взима едно възобновяване. Идват хора от допинг организацията и те избират кои състезатели да ревизират. Отрицателните проби на Калоян Левтеров и Йосиф Миладинов са също от лагера на Белмекен. Сега чакаме резултата и от тестът на Габриела Георгиева, както и още една на Йосиф. Ако излезе, че там няма нищо?”, сподели още Вакареев.

Това ли е методът да се дава възобновяване на професионални състезатели в 21 век – с хапчета в пластмасови чашки? На този въпрос Вакареев отговори следното: “И аз съм бил играч от 1975 година и съм взимал от тези чашки. Имам играч, който е взел участие на две олимпиади (б.а. Венцислав Айдарски). Ако някой от състезателите не е желал да пие тези хапчета, е можел да ги изхвърли на боклука, както Антъни сподели, че е правил. Никой не следи дали състезателят ще изпие чашката или ще я изхвърли.

За мен това е външна провокация. Нали не мислите, че сме толкоз тъпи, неуки и невежи, че да сложим подобен препарат – препарат, за който знаем, че ще се хване и който е отритнат в плуването. Доказано не оказва помощ в плуването, както и докторката на Антъни в Съединени американски щати е споделила.”

Вакареев показа и любопитна детайлност от Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година и методът, по който американските плувци са приемали своите витамини: “До нас бяха американците, както и Майкъл Фелпс. Докторът идва, дава му 5 хапчета в чашка, сокчето, по-късно сяда на масажната маса, след това отива и плува.”

“Не виждам метода, по който би трябвало да се дават тези хапчета, защото са доста – не приказваме за доста препарати, а за доста хапчета. Нали разбирате, че на тези лагери натоварванията са огромни – плуват се по 15 км, тренировки заран и следобяд, както и по още 2 часа физическа подготовка. От две години употребяваме препаратите на една световноизвестна компания, които са на растителна основа”, сподели още Вакареев.

Специалистът разяснява с горчилка ваденето на кирливи ризи в плуването в последните дни: “Ние също сме извънредно смутени и напрегнати. Навсякъде някой ни атакува – подхлъзнаха ни на динена кора. Екатерина Аврамова има някаква омраза с Минковски от преди 20 години, Нина Рангелова не мога да я схвана – аз съм бил в щаба, когато тя е взела участие на олимпийски игри и тя не е имала никакви проблеми.

Аз съм 37 години треньор, имам мой персонален построен играч от 6-годишен и това е Венцислав Айдарски – участник на две олимпиади. Антъни пристигна при мен преди три години – не съм го търсил аз, той пристигна при мен. С някогашната си треньорка (б.а. Роза Георгиева) постъпи по същия метод, както в този момент с мен. Колежката от Велико Търново го тренира от 6-годишен и с нея на 17 Антъни взе сребърен орден от европейско състезание за юноши. С мен реализира осмо място на международно състезание. Фактите приказват, че откогато е в Съединени американски щати, резултатите му са по-слаби.

С Любомир Епитропов обстановката е следната – от 2:11.8 на 200 метра бруст и 1 година в Съединени американски щати, от май до декември предходната година се готви с нас и реализира 2:10.5”, сподели още Вакареев.

За край плувният експерт показа: “Обидно е за нас, тъй като те ни изхвърлят на боклука. Това ли съм заслужил след 37 години в плуването? Да приказват, че всичко реализирано е с предоставяне на хапчета.”
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР