Бившият тунизийски рефер Али Бин Насер, ръководил известния четвъртфинал от

...
Бившият тунизийски рефер Али Бин Насер, ръководил известния четвъртфинал от
Коментари Харесай

Реферът, който пропусна Божията ръка: Марадона беше гений

Бившият тунизийски рефер Али Бин Насер, управлявал известния четвъртфинал от Световното състезание през 1986, в който Диего Марадона означи два гола против Англия, единият от които с ръка, дефинира аржентинеца като талант след кончината му на 60-годишна възраст.

Бин Насер призна, че се съмнявал по отношение на редовността на попадението, станало по-известно след това като Божията ръка, само че сподели, че вторият гол на нападателя в дуела е бил шедьовър.

В 51-ата минута на срещата от последните осем в Мексико, четири години след Фолкландската война, Марадона надскочи стража на Англия Питър Шилтън и вкара с ръка, с цел да даде задатък на своя отбор.

" Не видях играта с ръка, само че имах подозрения. Може да видите фотосите – отидох да се съветвам с асистента ми – българинът Богдан Дочев, и когато той сподели, че няма нарушаване на разпоредбите, аз зачетох гола ", разкри Бин Насер, първият тунизиец, свирил четвъртфинал на Мондиал, за Агенция Франс Прес
 76-годишният някогашен основен арбитър получил висока оценка за съдийството си в онази спорна среща.

" Вече бях управлявал дуел сред Съюз на съветските социалистически републики и Китай през 1985 – аз бях избиран от ФИФА за тежките мачове. ФИФА ми даде оценка от 9.4 за този дуел – направих това, което се изискваше от мен, само че имаше комплициране – Дочев по-късно посочва, че е видял две ръце, и не бил сигурен дали става въпрос за тази на Шилтън или на Марадона. Аржентина си подсигурява място на полуфиналите в шампионата, който по-късно печели, когато Марадона им дава задатък от два гола с попадение, по-късно несъмнено за „ Гола на века “. Тогавашният нападател на Наполи заобикаля шпагатите на шестима британски играчи за един паметен рейд от центъра на терена, преди да се разпише на празна врата.

" Бях подготвен да изсвирвам за жестоко нарушаване против Марадона. Помислих, че ще го смъкват на земята след толкоз старания. Бях благополучен да бъда част от този шедьовър ", спомня си Бин Насер за гола, който се оказа съдбоносен, откакто Гари Линекер бе върнал едно попадение за Англия.

Марадона посетил Бин Насер 29 години по-късно, до момента в който снимал реклама в Тунис, давайки му тениска с надпис „ На моя безконечен другар, Али “.

" Прекарахме си добре – споделих му, че оня ден не завоюва Аржентина, а той – Марадона. Той бе талант, футболна легенда. Като рефер, не си позволявах нито за секунда да затворя очи, когато го следвах, тъй като той бе кадърен на всичко “, приключи тунизиецът.

БГНЕС
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР