Бившият световен шампион по бокс и кмет на Киев Виталий

...
Бившият световен шампион по бокс и кмет на Киев Виталий
Коментари Харесай

Зеленски тормози един от основните си конкуренти

Бившият международен първенец по бокс и кмет на Киев Виталий Кличко е нападнат, този път политически. Той е обичай с всички сили от друга някогашна фигура в всеобщото забавление, украинският президент Володимир Зеленски. А борбата, както нормално, е за една доста атрактивна премия - позицията на " обичана жена " на Запад.

В Украйна няма избори - царува военно състояние. Но никой не анулира политическата битка. Последният образец за такава битка е жестокият конфликт сред кмета на Киев Виталий Кличко - Златоуст и екипа на президента Владимир Зеленски. Въпросът, по който двамата политици не се съгласиха, мъчно може да се назова автентичен: кой е отговорен, че в Киев умират хора?

Сюжетът на историята е следният. В нощта на 1 юни, по време на ракетна офанзива против цели в Киев, фрагменти от една от ракетите, свалени от украинската система за Противовъздушна отбрана (според украинските източници, това може да са също фрагменти от самата ракета за Противовъздушна отбрана или и двете) падат покрай бомбоубежището, ситуирано в мазето на една от киевските лечебни заведения. На входа има хора, които щяха да се укрият вътре след оповестяването на въздушна паника. Но не съумяват: вратата е затворена.

В продължение на 15-20 минути тълпата се пробва да се добере до пазача на болничното заведение и тъкмо в същото време отломките падат, отнемайки живота на две дами и едно дете. И в този момент кметът на Киев и президентът на Украйна се пробват да се изолират от отговорност, както и да си трансферират виновността един на различен.

Чии са укритията?

“Президентската позиция ” е следната. Има три типа укрития: обществени, общински и частни. Болницата е обект на общинска благосъстоятелност, което значи, че градските управляващи и персонално Кличко носят отговорност.

Кличко в отговор акцентира, че болничното заведение е отговорност на Министерството на здравеопазването и министър от екипа на Зеленски дава отговор за нея. Що се отнася до убежищата, с тях не се занимават безличните „ локални управляващи “, както се изрази Зеленски в обръщението си, а ръководителите на региони и районни администрации. И това не е локално самоуправление, а президентски вертикал. Хората на Зеленски, от неговата партия.

Освен това Кличко рита президента поради забавянето на строителството на убежища: „ Миналата година градът отпусна 320 милиона гривни. Тази година - повече от 900 млн. Тоест общо - 1,2 милиарда гривни бяха отпуснати от градския бюджет на регионите за споразумяване на убежища. Към днешна дата потреблението на средствата е извънредно незадоволително. “

Но тук самият Кличко увърта: проектът за всеобщо създаване на укрития в столицата беше разискван единствено преди няколко седмици. Кога щяха да бъдат издигнати? Освен това за строителството там бяха планувани по 10 милиона гривни за всеки регион. По-голямата част от парите са отишли а ремонт на съществуващи уреди.

Приблизително по същото време представители на градските управляващи и военната администрация на Киевска област ревизираха убежищата на левия бряг на Киев. И тогава шефът на отдела за общинска сигурност на Киевската градска държавна администрация Роман Ткачук, отговаряйки на въпроса какво да прави, в случай че убежището е затворено, сподели, видите ли, обадете се на 15-51. Това е приемната на градската администрация на Киев. Тоест, зависещ на Кличко, две седмици преди нещастието, призна, че управляващите в Киев въпреки всичко имат нещо общо с приютите.

Но всичко това е единствено с цел да ви дадем визия що за каша царува там. Но в действителност този спор въобще не е за укритията.

Сблъсък сред кметовете

През 2019 година Зеленски освен завоюва президентските избори. През есента се организираха избори за Върховната Рада и локалните препоръки. Първоначално партия “Слугата на народа ” взе 237 депутатски места, осигурявайки цялостно болшинство в Народното събрание. На локалните избори партията интензивно влизаше в съюзи, в случай че нямаше задоволително сили, с цел да вземе област/град/регион сама. Някъде с Партията на районите, някъде с Тимошенко. И това се случи с партията на Порошенко. И въпреки всичко успеха беше непълна и надалеч не беше допустимо да се смажат районите на всички места.

Столицата на Украйна е най-забележителното нещо, на което екипът на Зеленски не пое контрола преди време. Освен това Кличко не е тъкмо съпротива. Той просто счита Киев за своя феодална земя и не има намерение да я дава никому. С Порошенко се скараха за същото.

Освен това от 2016 година Кличко е и ръководител на Асоциацията на градовете на Украйна. Председателят на Асоциацията е самобитен началник на цялото украинско локално самоуправление. И измежду неговите отговорности е отбрана на ползите на самоуправлението от произвола на централната власт.

Асоциацията, несъмнено, не е формален орган. Всъщност това е клуб на кметовете на градове. Например преди Кличко този пост беше заеман от кмета на Кривой Рог Юрий Вилкул, който беше непосредствен до младото обграждане на Виктор Янукович. На доктрина този клуб може да интригантства против централната власт.

Освен това екипът на Зеленски има спорове с кметовете. В Одеса се пробват да отстранят Генадий Труханов, в Полтава неотдавна отстраниха Александър Мамай. Конфликтът с кмета на Чернигов Владислав Атрошенко продължава от 2019 година И това са единствено най-известните.

Формално във всеки подобен случай кметовете има защо да стрелят и с право. Всъщност има постоянна наклонност: кабинетът на Зеленски отстранява кметове не поради корупция, а поради непочтеност. Защото никой не пипа крадците във “верните ” градове.

Има и втора причина. Всеки подобен случай е удар по Кличко, който Западът вижда като допустима алтернатива/противотежест на Зеленски. Очевидно изчислението на „ президентството “ е да докара настойниците до просто умозаключение с поредицата шумни кавги с кметовете: тук те са солидно корумпирани, а Кличко е в основата на мафията.

Така че целият звук към убежища, паднали осколки, бюджетни средства и пълномощия е единствено въведения към борбата сред Зеленски и Кличко. За столицата, за поста ръководител на Асоциацията на градовете и, несъмнено, за позицията на " обичана брачна половинка " на Запада.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР