Бившият служебен вицепремиер и министър за европредседателството Деница Златева от

...
Бившият служебен вицепремиер и министър за европредседателството Деница Златева от
Коментари Харесай

Деница Златева защити уволнения шеф на НДК

Бившият длъжностен вицепремиер и министър за европредседателството Деница Златева от Българска социалистическа партия отбрани уволнения шеф на НДК Мирослав Боршош. Тя отхвърли претекста на наследничката си на поста Лиляна Павлова, че Боршош е взимал еднолични решения за ремонта на НДК.

" Всички действия, свързани с преустройството, модернизацията и акомодацията на постройката на НДК за потребностите на председателството на Съвета на Европейски Съюз, са определяни и обсъждани в доста необятен формат ", разяснява по БНР социалистката.

Тя увери, че " не е имало еднолични решения - нито нейни като принципал на сдружението и отраслов вицепремиер, а още по-малко на изпълнителния шеф или на висшия мениджмънт на НДК ".

Като претекстове за отстраняването на Боршош актуалният министър по председателството уточни " редовно несъблюдение на напътствията и слагане под подозрение на положителното ръководство на сдружението ". Днес даже тя упрекна някогашния началник на НДК, че откогато е на поста, дворецът е на загуба с 9 млн. лева

От своя страна в обществените мрежи някогашният към този момент шеф разяснява, че " отхвърля да подписва нови публични поръчки и приказва за слагане на условия, които не дават отговор на разпоредбите и закона ".

" Подготовката на едно председателство не става единствено от отрасловия министър - бил той вицепремиер или министър, както е в тази ситуация, или единствено от изпълнителния шеф. Зад тях стоят извънредно доста хора, които работят ", акцентира пък Златева.

Според нея доста е значимо да се успокои обстановката. " Нека да оставим, в случай че има в действителност сигнали и инспекции, отрасловите и способените органи да си свършат работата, тъй че екипите да имат спокойствието да могат да приготвят председателството ", прикани някогашният вицепремиер за европредседателството, която разяснява и своята работа в границите на служебния кабинет " Герджиков ", пруедаде news.bg.

" Аз наследих от вицепремиера Томислав Дончев и от вицепремиера Румяна Бъчварова две работни групи - едната е Междуведомствената работна група за НДК, която е приела обсега и техническото задание за бъдещите строително-ремонтни действия, а другата - надлежно групата " Сигурност ", с която работихме доста интензивно по спомагателните условия за сигурността на НДК ", съобщи тя.

" Ние не сме се занимавали с нарастване на капитала или възлагане на други спомагателни действия по към този момент настоящи публични поръчки. Нашата съществена задача беше в едно тясно съдействие с всички институции да завършваме спомагателни условия, тъй като обсегът на ремонта на НДК от 2016 година е юридически въз основата на абстрактен, а не на механически план ", акцентира Златева.

По-думите ѝ това е по този начин, тъй като в предходното държавно управление на Бойко Борисов се е взело решение публичната поръчка, техническото задание, да бъде правено въз основата на абстрактен план.

" Тъй като механически план не е бил юридически, това наложи в границите на три месеца и със строители, и с възложители, и с всички други институции да обсъдим и приемем нужните спомагателни действия. По този метод се дава отговор на условията за осъществяване на събития от председателството ", изясни някогашната служебна вицепремиерка.

" Обхватът, препоръчан от строителите и работната група, е по-голям, в сравнение с средствата, които са отпуснати ", добави Златева.

" Ако в действителност има разлика сред отчетите на Междуведомствената работна група като обсег на дейностите и стойностите, то би трябвало в този момент отново Междуведомствената работна група - тъй като това не е еднолично решение на принципала или на изпълнителния шеф, да дефинират при по-малките финансови средства, които са отпуснати на НДК по отношение на желаните от Междуведомствената работна група какво тъкмо да разпореди - дали да вършат в допълнение стълбища, дали тавани, дали ВиК. Това е отговорност на всички страни във връзка с ремонта на постройката за потребностите на председателството ", сподели още Златева.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР