Бившият съветски лидер Михаил Горбачов може би днес ще бъде

...
Бившият съветски лидер Михаил Горбачов може би днес ще бъде
Коментари Харесай

Горбачов предупреди САЩ и Русия да говорят, а не да изправят света пред война

Бившият руски водач Михаил Горбачов може би през днешния ден ще бъде запомнен като индивидът, който беше президент при краха на империя: Скорошната годишнина от рухването на Берлинската стена през 1989 година бе маркирана с огромни тържества за краха на комунизма в Източна Европа и обединяването на Германия, написа СиЕнЕн.

По-малко помнена обаче е среща, единствено няколко седмици по-късно сред Горбачов и американския президент Джордж У. Буш край средиземноморския остров Малта, където двамата водачи се пробваха да се оправят с това какъв брой бързо се трансформира историята.

" Вижте какъв брой сме нервни ", изяснява Горбачов пред Буш съгласно руски дубликат. " Бяхме шокирани от бързината на измененията, които се развиха ", разяснява Буш.

Горбачов и американският президент Буш се срещат през 1989 година за договаряния, сигнализиращи за формалния завършек на Студената война.

Тридесет години по-късно някои от главните въпроси, обсъждани на срещата на върха в Малта, към момента носят необикновен резонанс - надзор върху оръжията, Афганистан и компликации в построяването на доверие сред Москва и Вашингтон.

В деня, когато СиЕнЕн беседва с Горбачов в Москва, президентът Доналд Тръмп посети изненадващо американските войски в Афганистан, където той разгласи, че договарянията за мир с талибаните са почнали. Подобно на Съветския съюз преди три десетилетия, Съединени американски щати се пробват да договорят излаз от Афганистан, като в същото време подсигуряват, че централното държавно управление в Кабул няма да се срине.

През 1989 година Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики бяха на противоположните страни на спора, като Вашингтон поддържаше муджахидините, които се пробват да смъкват държавното управление на подкрепяния от Съюз на съветските социалистически републики президент на Афганистан Мохамед Наджибула. Но малко повече от две години по-късно Съюз на съветските социалистически републики се разпада, помощта на държавното управление в Кабул стопира и държавното управление на Наджибула пада.

Попитан какви уроци могат да бъдат извлечени от изтеглянето на руските войски, Горбачов отговори: " Те би трябвало да бъдат изтеглени. Това е главният урок. Знаеш ли, това е като съчка кибрит. Запалена е и огънят си гори. И тези конфликти, когато водещите, най-големи страни в този спор стават все по-въвлечени, те са рискови за всички нации. "

Падането на Берлинската стена е предшествано от още един главен миг: подписването на Договора за нуклеарни оръжия със междинен обхват на деяние през 1987 година

Този дирек за контрола над оръжията се разпадна тази година, откакто Съединени американски щати публично се отдръпнаха и съветското държавно управление съобщи, че е хвърлен на боклука.

Попитан за прекратяването на контракта, който той подписа дружно с президента на Съединени американски щати Роналд Рейгън, Горбачов изрази вяра, че сходни съглашения за надзор на оръжията могат да бъдат възобновени.

" Всички съглашения, които са там, са непокътнати и не са унищожени. Но това са първите стъпки към унищожаването на това, което никога не би трябвало да бъде унищожено. Следователно, в случай че това продължи, всичко е допустимо. Това не би трябвало да се позволява. "

" Крайната цел на контрола над оръжията, би трябвало да бъде да се отървем изцяло от нуклеарните оръжия ", изясни той.

Това обаче наподобява много отдалечена опция, поради трайното съмнение сред Москва и Вашингтон. Американско-руските връзки са в най-лошия си миг след Студената война, само че Горбачов изрази вяра, че ще бъде допустимо Вашингтон и Москва да намерят метод да предотвратят " гореща война " в бъдеще.

" Смятам, че това би трябвало да се заобикаля ", сподели Горбачов, когато го попита дали светът навлиза в рискова нова епоха на многополюсно съревнование сред страните. " Хубаво е, че към този момент по целия свят хората приказват, хората реагират и това е най-важното ".

" Оратори, политици, хората схващат, че това, нова студена война, не би трябвало да се позволява. Това може да се окаже гореща война, която може да значи заличаване на цялата ни цивилизация. Това не би трябвало да се позволява. "

Самата Студена война, несъмнено, бе обект на сериозен интерес за поп културата, изключително след излизането на известния ефирен сериал " Чернобил ".

Горбачов разяснява, че не е гледал серила, само че допусна, че решенията му като руски водач по времето на нуклеарната злополука от 1986 година са показани неправилно.

" Не съм го гледал, само че аз знам в детайли историята в Чернобил. Най-важното нещо, че вследствие на това сме проучили всички аргументи за бедствието. Всички тези изводи бяха дадени на всички останали страни. Тези констатации са урок за всички. Те споделят: " Защо мълча няколко дни? Но споделям, че беше тъкмо както споделих и преди, а не противоположното. Не разбрахме какво се е случило. "

Горбачов не е уважаван в Русия по метода, по който е на Запад, а името му носи асоциации с мъчителния руски провал, който към момента надвисва над съветското общество и просвета. За 88-годишния някогашен президент, наподобява, предишното към момента не е минало, добавя СиЕнЕн. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР