Бившият руски детектив Сергей Хаджикурбанов, който беше осъден за убийството

...
Бившият руски детектив Сергей Хаджикурбанов, който беше осъден за убийството
Коментари Харесай

Путин помилва осъдения за убийството на Анна Политковская

Бившият съветски детектив Сергей Хаджикурбанов, който беше наказан за убийството през 2006 година на проверяващата журналистка Анна Политковская, беше опрощение от президента Владимир Путин, заяви юристът на пандизчията пред Агенция Франс Прес.

„ Като войник от специфичните елементи той беше поканен да подпише контракт за участие в специфичната военна интервенция в Украйна. Когато договорът изтече, той беше опрощение с декрет на президента “, сподели неговият юрист Алексей Михалчик.

Бившият детектив от отдела за битка с проведената престъпност на Русия Сергей Хаджикурбанов взе участие във военните дейности на Русия в Украйна. Той се е бил в продължение на 6 месеца - интервалът, необходим на наказани пандизчии за опрощение. След това е получил прошка, само че е останал на фронта.

Анна Политковская беше убита в асансьора на жилищния си блок в центъра на Москва на 7 октомври 2006 година, на рождения ден на Владимир Путин. Тя бе изострен критик на съветския президент, а следствията ѝ разкриваха корупция на най-високо равнище в Русия и нарушавания на правата на жителите в Чечения.

Политковская е създател на няколко книги за чеченските войни, както и за Русия на Путин, и получава редица интернационалните награди за работата си.

Мнозина и до през днешния ден считат, че персонално Путин е поръчал убийството на Политковская.

Делото за убийството на журналистката завърши през 2014. Чеченският жител Рустам Махмудов беше приет за отговорен по обвиняване, че е стрелял по журналистката на входа на постройката, в която живеела, а Лом-Али Гайтукаев - чичо на Махмудов - беше наказан като уредник на убийството. Бившият полицай Сергей Хаджикурбанов бе наказан да прекара 20 години в наказателна колония, а присъдите на Ибрахим и Джабраил Махмудови (братя на причинителя Рустам) са, надлежно, 12 и 14 години отнемане от независимост.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР