Бившият президент на Аржентина Кристина Киршнер, която е главната обвиняема

...
Бившият президент на Аржентина Кристина Киршнер, която е главната обвиняема
Коментари Харесай

Кралицата на ботокса

Бившият президент на Аржентина Кристина Киршнер, която е основната обвинена за корупция, машинация и ощетяване на хазната в размер на милиарди $, от десетилетия събира погледите на света като остава радикално противоположни отзиви. За едни тя е ярка жена, предизвикваща удивление, други пък гневно я подлагат на критика, поради милионите, изхарчени за скъпи облекла и безчет пластични интервенции. Обвинявана за огромни корупционни схеми, тя е измежду политиците, които най-вече е подлагала на критика публицистите и то с най-обидните думи.

Как да съм водач, като съм облечена като бедна, е една от най-любимите й изречения.

„ Имам две пристрастености – политиката и шопинга “, споделя Кристина Киршнер още при започване на века. Доказва второто неведнъж. По нейна заповед в Буенос Айрес от Париж всяка седмица идва специфичен аероплан, който й носи новите сбирки на Dior. Това е обичаната й марка, само че не се отхвърля и от колекциите  на Chanel, Louis Vuitton, Hermes и Christian Louboutin. Никога не облича за повторно дрехата, а доближените й обясняваха това безсрамно с думите „ Президентът пести от парите за химическо почистване “.

Медиите пресметнаха,   че годишно президентът е харчил най-малко 350 000 $ за тоалетите си. Първоначално тя ги побирала в особено построено помещение от 100 квадрата, само че бързо станало ясно, че това ще е първият президент, който ще има за гримьорна цялостен етаж в резиденцията си.

Кристина драговолно споделя пред медиите по какъв начин става рано, с цел да има задоволително време за избор на роклята, обувките, чантата и грима. При първото си публично посещаване в Париж по времето на Никола Саркози, тя небрежно завършила формалната част, с цел да отскочи до магазините и да си напазарува 20 чифта обувки от Christian Louboutin на стойност 110 000 $ и няколко тоалетчета от Louis Vuitton и Hermes.

Кристина Киршнер с мъжа си в кралският замък в Мадрид, 17 май 2010 година.

Фото: AP

Тази жена с шонигмания и голямо самочувствие е била два пъти президент на Аржентина. Мъжът й  — някогашният президент Нестор Киршнер, е цялостна диаметралност – явява се пред публиката с разрошени коси, в остарели костюми, въпреки и отеснели. За разлика от него, Кристина даже закъснявала на значими срещи, като след това се извинявала, че не е имала време да направи добре грима си. Във Вашингтон, на срещата на G20, пропуснала общата фотография, където останалите водачи я чакали повече от 10 минути да настройки прическата си. После им вдигнала заплашителен скандал и ги принудила да повторят фотосесията. Американците били втрещени, само че останалите водачи на страните от Латинска Америка ги успокоили, че тя по този начин си закъснява, да не й обръщат внимание.

" Незаменимата за Аржентина "

Мнозина съпоставят Киршнер с именитата първа дама на Аржентина Ева Перон. Двете дами са имали голямо въздействие върху мъжете си, възхищението на служащите и основното им оръжие, както пишат медиите, е „ очарованието и сексуалноста “. Въпреки очевидното съпоставяне сред двете, Кристина в никакъв случай не го е признавала. „ За разлика от предшественицата ми, аз в никакъв случай не съм желала завещание, всичко, което имам е вследствие на моите достижения и дефекти, споделя експрезидентът.

Фото: Reuters

В нейното обграждане се приказва, че да стане президент е била детската й фантазия. Една от най-приближените й публицисти, която написа биографията й, споделя: “Кристина е мощна, образована жена, от време на време великодушна, от време на време прочувствено неуравновесена, само че незаменима за страната “.

Бъдещият президент Кристина Фернандес де Кирхнер е родена през февруари 1953 година в малко градче, провинция на столицата. След като приключва с отличие междинното си обучение, постъпва в юридическия факултет на локалния университет. Там се среща с Нестор Киршнер, за който се омъжва през 1975 година и дружно основават юридическа адвокатска фирма, а след това вземат решение да се занимават с политика.

Нестор признава, че жена му повече време е отделяла за политиката, а той - за правото  Въпреки това, до момента в който израствали и на двете места, основали щастливо семейство и две красиви деца - Максимо и Флоренсия.

39-тият и 41-вият президент на Аржентина Хуан Перон със брачната половинка си Ева, 1951 година

През 2003 година Киршнер се преместили в президентския замък и там се заседели, тъй като Нестор премислил и отстъпил втория си мандат на жена си. Какво тъкмо се е случила сред двамата, по този начин и не излиза наяве, само че по-късно се схваща, че Нестор е съществено болен и умира от сърдечен удар през 2010 година на възраст 60 години. На погребението се стича цяла Аржентина. След гибелта на мъжа си, Кристина три години е в печал, естествено с най-новата дизайнеска мода на черния цвят.

" Да, аз бях високомерна кучка “

Годините минават, а с тях арогантността на Кристина към публицистите се ожесточава. Те я акатуват за прахосването на пари за облекла, бижута и пластични интервенции, дори я назовават Кралицата на ботокса. Не я жалят даже като излиза наяве, че през 2012 година тя има рак на житовидната жлеза. Дали е било по този начин не излиза наяве, само че години по-късно Кристина признава, че казусът е бил незлокачествен.

Кристина Киршнер в Панамаи на срещата на Върха през 2015 година. Фото: Reuters

Политическите облаци обаче се сгъстяват към нея през 2016 година, когато Кристина е упрекната във взимането на рушвет в размер на десетки хиляди $. Съдии поискали имунитета й и я арестували. Корупционният скандал се разрастнал откакто аржентинската медия La Nacion разгласила „ корупционните тетрадки “, които някогашен министър на Киршнер в продължение на десетилетие записвал на кого и къде би трябвало да се носят пликчета с пари. Оказало се, че една от корупционните дестинации бил дома на Кристина като отговорник на схемата бил персоналния й водач. Той обаче занесал на публицистите 89-те тетрадки, всяка по 96 страници. Журналистите от изданието им се наложило да забавят материала цялостен месец, с цел да изчислят точната сума на подкупите – 56 милиона $.

По време на следствието се оказало, че сумата е тройно по-голяма , а по-голямата от нея е давана от строителни компании, с цел да си обезпечат публични поръчки.

С това корупционно дело обаче не свършват обвиняванията към към този момент някогашният президент. Магистратите откриват, че дружно с мъжа си тя е помогала на близкия до фамилията предприемач Ласаро Баесу да получи лъвския къс от градежа на инфраструктурата. За пет години той взел от страната 900 милиона $. В цялата тази спекулация Кристина се оказала обвързвана както с укриване на пари, по този начин и с измами, свързани с Централната банка на Аржентина, ориентирани към отклонение на държавни пари и нелегално замогване.

Кристина с Нестор, президент на Аржентина на ена от акциите им през 2007 година. Фото:Bloomberg

Следствието твърди, че с дейностите си Кристина е източила най-малко 17,1 милиарда $ от хазната. При обиските, направени в шикозната вила на някогашния президент,  намерили 2,25 милиона $, а по сметките на щерка й — повече от 65 милиона $.

Киршнер обаче по този начин и не признава виновността си, като упрекна завистниците и съперниците си. „ Да, бях високомерна кучка и властнически популист, само че такава ме направиха озверелите съперници “, споделя тя пред съда. Много от сенаторите не престават да поддържат Кристина, по тази причина и даже да бъде наказана по някое от осемте повдигнати обвиняване, доста от медиите предвиждат, че надали ще й бъде отнета свободата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР