Бившият премиер и министър на външните работи на Швеция Карл

...
Бившият премиер и министър на външните работи на Швеция Карл
Коментари Харесай

Бивш шведски премиер с интересен коментар за спора между София и Скопие

Бившият министър председател и министър на външните работи на Швеция Карл Билд разяснява в обществената мрежа Туитър разногласието сред София и Скопие, който може да забави процеса на започване на договаряния с югозападната ни съседка за присъединение към Европейския съюз.

Припомняме, че в изявление за Ройтерс българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева загатна за опцията страната ни да блокира договарянията за участие на Северна Македония в Европейски Съюз, в случай че откаже да признае, че националната ѝ еднаквост и езикът ѝ имат български корени.



Ако постигането на някакъв прогрес към Европейски Съюз на Балканите ще зависи от това една или друга страна да постанова ''историческа истина'', можем да сме сигурни, че нищо няма да се случи в границите на едно потомство или две'', написа Билд във връзка публикация на Ройтерс под заглавие ''България споделя, че Северна Македония би трябвало да се оправи с историческите проблеми или да се сблъска със закъснение по пътя към ЕС''.

София счита, че македонската нация и език са основани изкуствено в някогашна Югославия в края на 1940-те и че преди 1920-те болшинството от хората в района са се считали за българи.

Двете страни организираха договаряния през последните две седмици в опит да решат различията си преди срещата на Европейски Съюз на 10 ноември по тематиката, само че не реализираха значителен триумф.

В четвъртък министър председателят на Северна Македония Зоран Заев съобщи, че се надява, че двете страни ще намерят решение, само че добави, че идентичността и езикът на страната не подлежат на разискване.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР