Бившият популярен кмет на Каварна Цонко Цонев, прочул се като

...
Бившият популярен кмет на Каварна Цонко Цонев, прочул се като
Коментари Харесай

Кметъла се връща в политиката

Бившият известен кмет на Каварна Цонко Цонев, прочул се като Кметъла поради любовта си към рока, даде поръчка, че ще взе участие в идните избори за кмет на града. Това излиза наяве от негов пост във фейсбук. Местните избори у нас би трябвало да се проведат идната есен.

" Преди седем години отстъпих като кмет, отхвърлих се. Времето си върви, за осмата година, обаче, както се споделя в един филм. Никога не казвай в никакъв случай ", изрази се метафорично Цонев, без да дава повече детайлности. Постът му обаче се възприе като сигурна поръчка, че се завръща в политиката.

Почитателите му посрещат с екстаз това решение, поздравяват го, вещаят му победа. А той добави в мненията: " Сега на някои хора ще им се доходи до едно място. Но е хубаво да заявя аз позиция, а не хората да шушукат в Каварна от мое име. "



Ето и част от одобрителните мнения към решението на Цонко Цонев:

" Наистина време беше ".

" Отдавна очаквам този миг да настъпи. Успех, Кметъле! "   
 
" Време беше! Успех! "

" Цонко и аз те поддържам! Каварна в никакъв случай не е била Столицата, която ти направи. Време е отново да се върне положителното остаряло време. Успех! "



Цонко Цонев е роден през 1967 година в Каварна. Завършва право в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, след което работи като правист на цивилен контракт в община Каварна и е общински консултант в града. Адвокат по цивилен каузи е в адвокатската гилдия в Добрич, преди да поеме кметското кормило.

Пристрастеният към хард-музиката някогашен градоначалник на Каварна докара на морския бряг международни рок звезди, направи рок фестивал и трансформира затънтеното в миналото градче в балканска столица на рока. 

Той накара хиляди туристи от страната и чужбина да се влюбят в Каварна и да я трансфорат в тяхното място за отмора или най-малко да идват всяка година да посрещат на 1 юли изгрева на Камен бряг. Някои, като към този момент починалия солист на „ Юрая Хийп “ Джон Лоутън, даже си купиха жилища в морския град. А неуморният кмет-рокаджия получи прякора Кметъла. Неговата известност му донесе влиятелната купа Мъж на годината през 2005 година



Солистът на „ Юрая Хийп “ Джон Лоутън почете преди години премиерата на книгата на Цонко Цонев " Кметълски истории "

Цонев е кмет 12 години – от 2003-та до 2015-а. През 2015 година той взема решение да не се кандидатира за кмет за четвърти мандат. Пред медии споделя, че е по здравословни аргументи – от стрес е развил диабет. После два мандата е самостоятелен общински консултант – до изборите в края на 2019 година

За страдание с приключването на кметския мандат на Цонко Цонев затихва и ползата към музикалните прояви в града – не от страна на изпълнителите, а на новата локална власт. Рок събитията не са подкрепени от идващите ръководещи.

Така обичайният концерт на звездите на Нова година отпътува за Пловдив, рок фестът се състои през 2018 година край Варна, а изгревът на 1 юли се реалокира от Камен бряг на брега на Дунав, в Тутракан, посрещнат с отворени прегръдки от тамошния кмет доктор Димитър Стефанов. 

В историята остават концертите на митове като Джон Лоутън, сложил началото на звездното музикантско настъпление в Каварна през 2004 година, на групите „ Назарет “, „ Дийп Пърпъл “, „ Скорпиънс “ и „ Любе “, на реализатори като Рони Джеймс Дио, Били Айдъл, Мотли Крю, Глен Хюз, записал впечатляващ клип на нос Калиакра. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР