Бившият охранител в британското посолство в Берлин Дейвид Смит, който

...
Бившият охранител в британското посолство в Берлин Дейвид Смит, който
Коментари Харесай

Бивш охранител в британското посолство в Берлин получи 13 г. затвор за шпионаж в полза на Русия - Свят

Бившият охранител в английското посолство в Берлин Дейвид Смит, който призна, че е шпионирал в интерес на Русия, е наказан на 13 година и два месеца затвор , заяви Би Би Си.

58-годишният Смит е приет за отговорен в предаването на информация за личния състав на посолството на съветски чиновници и разследващи служби, както и за събирането на спомагателна информация за активността на английските дипломати.

" Къде ще излежавате присъдата си, към този момент не е моя работа да вземам решение ", обърна се арбитър Марк Вал към наказания след прочитането на присъдата.

Той посочи, че ще дефинира минималния период на отнемане от независимост. В родината си Англия Смит може да чака да бъде освободен предварително - за разлика от Германия, където законодателството в тази област е малко по-различно.

Според прокуратурата най-малко от ноември 2020 година обвиненият е предавал секретни материали за английското посолство в Берлин на съветския боен аташе в Германия. Арестуван е през август 2021 година при взаимна интервенция на английските и немските разследващи служби и  в началото изрично отхвърля всички обвинявания против него.

През април м.г. Смит е екстрадиран в родината си и се явява пред съда в Уестминстър, където още веднъж отхвърля да признае виновността си.

След това делото за шпионаж отива в наказателния съд в лондонското Сити, а обвиненият е изпратен в строго охранявания затвор Белмарш в Източен Лондон.

Смит е правил копия на записите от видеонаблюдението в постройката на посолството и е съставил скрито досие със самоличността на английските сътрудници. В резултат на това съумява да събере маса секретни документи, които биха могли да бъдат потребни на съветското разузнаване, защото съдържат данни за активността на английски дипломати и други чиновници, както и информация за тяхната идентичност, адреси и телефонни номера.

Обвинението твърди, че Дейвид Смит е предал всичко това на военния аташе на съветското посолство и най-после той признава за шпионажа, само че продължава да твърди, че не го е правил за пари.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР